Evenimentul zilei

Vi04262019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Republica Moldova devine un pericol pentru securitatea regională

Republica Moldova devine un pericol pentru securitatea regională

04 Noiembrie 2016 - 

Rezultatele primului tur de scrutin prezidențial, care era pe cale de a fi și ultimul, sunt semnificative sub mai multe aspecte.

Pe de o parte au reflectat situația critică în care se află dreapta politică la moment, nevoită să se mobilizeze din nou în fața pericolului victoriei candidatului rus. Acest lucru se întâmplă mai la toate scrutinele, dar de data aceasta avantajul procentual al acestui candidat impune o adevărată tactică a „pământului pârjolit”. Pe de altă parte, se păstrează constanta unei aproximativ jumătăți de populație profund devotată vectorului estic de degradarea a Republicii Moldova.

Dar acest ultim aspect prezintă un pericol nu doar pentru Republica Moldova propriu-zisă, pentru cursul ei pro-occidental. În situația creată după 2014, importanța strategică a Republicii Moldova a crescut semnificativ. Pe plan intern, un președinte prorus nu prezintă un mare pericol. Mai ales un președinte. Împuternicirile sale sunt limitate, guvernarea rămâne în mâinile Parlamentului și Guvernului, și tot ce ar putea face președintele prorus este să influențeze oponbia publică pentru eventualele alegeri parlamentare. Și o guvernare prorusă nu ar face decât să pună capăt oricăror reforme, ceea ce ar păstra populația în starea de sărăcie și cu mentalitatea deformată. Asta se întâmplă actualmente în Rusia. Pentru că nu poate fi progres în parteneriat cu Rusia. Șii nici reforme fără UE, și nu mai puțin important, NATO.

Pe plan extern însă, imaginea Republicii Moldova deja a suferit o înfrângere, dacă nu imposibil, atunci foarte greu remediabilă în viitorul apropiat. Pe Prut este hotarul estic al NATO, cea mai puternică structură politico-militară a lumii, și cel mai securizat spațiu. Peste Nistru este Ucraina, aflată în stare de război cu Rusia, deși nedeclarat, și aspirând la aderarea la UE și NATO. În condițiile preznței armatei ruse și pe teritoriul Republicii Moldova, în așa-numita Transnistrie separatistă, pericolul pentru Ucraina este unul direct. Și pericolul pentru Ucraina reprezintă un pericol pentru întreaga Europă de est. O republică docilă în spatele Ucrainei și la frontiera NATO, este o victorie importantă pentru Rusia.

În această situație, o Republică Moldova constant amenințată de victoria în alegeri a unor forțe care ar transforma-o în acest spate al frontului antiucrainean. Vecinii nu se pot baza pe o mobilizare urgentă a electoratului de dreapta la fiecare scrutin posibil. La un moment dat, acesta va deveni o minoritate, inclusiv din cauza unor forțe proeuropene care au compromis total vectorul occidental. Un stat în care fiecare exercițiu electoral este o luptă pe viață și pe moarte, nu poate fi numit nici un stat viabil, și nici vecin de încredere.

Acest aspect extern are o repercursiune indirectă și pe plan intern, din nou. Un stat care nu se bucură de încredere, în care vectorul occidental este mereu o citadelă asaltată de forțele subordonate Rusiei, nu poate fi nici partener economic de încredere, iar într-un asemenea stat nu pot veni nici invetiții străine. Dacă nu vin investiții, nu se poate realiza o creștere economică, și respectiv nu poate crește nivelul de viață. Un stat cu un nivel scăzut de viață al populației nu se poate bucura nici de stabilitate politică, și cercul practic se închide.

Prin urmare, existența unei aproximativ jumătăți de populație controlată ideologic de Rusia, este un pericol constant pentru securitatea regională. Și statul rămâne indiferent față de această populație pericoluasă. Mai mult, partidele nu doar ignoră nostalgia populației față de trecutul sovieticn și manipularea propagandei ruse, dar și vin în întâmpinarea acesteia, încercând să găsească un compromis cu cei ce îndeobște nu cunosc acest termen. Consecința, victoria categorică a platformei ruse în condițiile unei aproape intenționate capitulări a ideii orientării proeuropene. România și Ucraina, și prin extensie și NATO și UE, nu pot și nu trebuie să mai ignore acest pericol constant pentru securitatea lor. Pentru Republica Moldova această situație este de fapt un dublu pericol, victoria dușmanilor și plecarea aliaților, iar rezultatul de ieri, indiferent de turul doi, mai este și o insultă la adresa soldaților ucraineni, care mor în Donbas inclusiv pentru Republica Moldova. Vae stultis !!!

Lasă un comentariu