Evenimentul zilei

Joi11142019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Dodon, MAIAreo(ne)șansă

Dodon, MAIAreo(ne)șansă

04 Noiembrie 2016 - 

Durere mare la sediul de campanie a PSRM-ului în noaptea de duminică spre luni, cu Dodon fâstâcit ce mai avea puțin și dădea în bâlbăială.

Atunci, cetățenii Republicii Moldova au decis să nu-l aleagă „prezident” pe acesta din primul tur. Un personaj fad, ce în realitate nu reprezintă decât proiectul politic federalist al Moscovei pentru Republica Moldova. Unul care este făurit de ani de zile pe alimentarea de frici, clișee, stereotipuri și manipulări pentru ca, în final, moldovenii să rămână aceeași cetățeni săraci de le la marginea „Imperiului”, așa cum l-a numit scriitorul și jurnalistul polonez Ryszard Kapuscinski.

Ceea ce s-a întâmplat duminică seară dovedește că în Republica Moldova mai există aceea mică licărire, aceea mică doză de speranță. Dacă n-ar trebui să fim foarte gravi și serioși, victoria lui Dodon de duminică prefațează marea înfrângere de final. Un fel de începutul sfârșitului pentru „eternul candidat manciurian”. Dacă mai pui și că întreaga sa armată de „consiglieri”, ziariști pre-plătiți, trolli, goarne media și mulți bani rusești din offshore-urile Bahamasului și alte afaceri oneroase au pierdut bătălia în fața unei echipe formată, în mare parte, din copii (e adevărat, tineri, deștepți și frumoși), totul devine și mai amuzant. Și cu atât mai frustrant pentru Dodon.

Castelul său politic de nisip, construit pe vorbe goale, are toate șansele să fie spulberat de vântul schimbării. Și dacă toți își închipuiau că asta se face numai cu bani mulți, Maia Sandu le-a demonstrat tuturor că o campanie poate fi dusă și pe stomacul gol și că ingredientul secret sunt acești copii entuziaști și dornici să trăiască într-un stat ce vrea să-și recapete decența și să o redea acestor oameni care timp de 25 de ani au stat numai cu capetele plecate. Nu o să curgă lapte și miere după venirea Maiei în fruntea statului, dar cel puțin va fi un început al schimbării și readucerea la normalitate a țării din marasmul în care plutește în prezent.

Un stat eșuat moral este de zece ori mai rău decât un „failed state”, așa cum îl definesc americanii în pompoasele lor manuale politice. Votul din turul II nu va fi numai despre UE și Rusia, va fi despre adoptarea unui drum spre alte valori morale, spre un alt set de reguli după care oamenii ar trebui să-și conducă viața. Ca să obții bunăstare, ai nevoie în primul rând de educație, civism, respect față de lege și cei din jurul tău. Nimic din toate mizeriile care au ieșit la suprafață, numai aceste câteva săptămâni, despre toate hoțiile lui Dodon nu are nimic în comun cu aceste valori, iar ora decontul a venit.

Și asta o va simți pe pielea când Dodon va fi înghesuit și luat la bani mărunți despre toate matrapazlâcurile și hoțiile sale. Cele care într-un final îl vor ajunge din urmă, ca-ntr-un roman psihologic. Ca niște frici ce se transformă în coșmaruri și nu îi vor da pace între cele două tururi. Orice ar face, Dodon nu mai are scăpare. Fie că va ieși la dezbateri publice, acolo unde Donald Trump încă i-a făcut față lui Hillary Clinton peste Ocean, și va și încolțit de Maia pentru fiecare mizerie pe care a făcut-o până acum. Fie va fugi de ele, așa cum de altfel a și făcut-o până acum, și va arăta electoratului său macho-misogino-grobian că el este cel care poartă fustă.

Oricum ar fi, Dodon este predestinat pierzaniei, iar scorul său va intra la apă, așa cum i se întâmplă unui așa-zis voinic când intră în apă rece. De aceea, Dodon nu mai are nicio șansă. El știe asta și își așteaptă, chiar dacă se încăpățânează declarativ să nu-o admită, resemnat sfîrșitul unui vis prezidențiabil de toamnă. Mai ceva ca ciobanul din Miorița, baladă românească get-beget pe care mama lui cu siguranță i-a predat-o încă de mic în încercarea de a-l face om. Ce dezamăgire!

Lasă un comentariu