Evenimentul zilei

Sam02292020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Ucraina, victima unui acord similar celui de la Munchen?

Ucraina, victima unui acord similar celui de la Munchen?

23 Decembrie 2016 - 

Asemănarea situației Ucrainei cu cea a Cehoslovaciei, care a fost dezmembrată după Acordul de la Munchen, din septembrie 1938, prin care Germania anexează Regiunea Sudetă, cu acceptul Franței si Angliei, mi-a venit în minte accidental. Deși, este adevărat, orice comparație șchiopătează, spun filosofii. Și totuși…   

Căutam ceva legat de arsenalul nuclear al lumii și am dat peste știrea de mai jos. Citiți și meditați. Ce s-a schimbat din 1938 până în 2014 în mentalitatea unora, bolnavi de hegemonism? Chiar dacă piesa e alta, scenariul e cam același.   

„Arsenalul nuclear al lumii. Ce presupune acordul semnat în 1994 de Rusia, SUA, Marea Britanie şi Ucraina

Rusia, Statele Unite şi Marea Britanie au semnat cu Ucraina, la 5 decembrie 1994, un acord care prevede că cele trei ţări sunt garante ale integrităţii teritoriale a fostei republici sovietice, în schimbul renunţării de către Kiev la arma nucleară. Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a apreciat că, „ocupând Crimeea”, o peninsula cu populaţie majoritar rusofonă, în Ucraina, Rusia a declarat război nu doar fostei republici sovietice, dar şi Statelor Unite şi Marii Britanii, potrivit prevederilor acordului internaţional semnat în 1994 la Budapesta”. /incont.ştirileprotv.ro, 9 martie 2014/.

În fine, spuneam mai sus că orice comparație șchiopătează. Este adevărat, în mileniul trei, Marea Britanie și SUA nu au jucat rolul Franței și Marii Britanii din 1938. Ele s-au opus din prima clipă anexării Crimeii de către Rusia. Din păcate, însă, rolul Germaniei din 1938 vizavi de Cehoslovacia îl joacă acum Rusia în raport cu Ucraina. 

Departe de noi gândul de a fi avocatul Ucrainei, care stăpânește pământuri românești care nu i-au aparținut niciodată și care i-au fost dăruite de Stalin, în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, însă, de dragul adevărului, trebuie să spunem răspicat că e victima unei agresiuni și suntem alături de țara vecină. 

 

 

Lasă un comentariu