Evenimentul zilei

Mie02262020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Opinie// Eurovision, pe înțelesul tuturor: de ce ne uităm ca vițelul la poarta nouă?

Opinie// Eurovision, pe înțelesul tuturor: de ce ne uităm ca vițelul la poarta nouă? Recomandat

14 Mai 2017 - 

Acum, că lumea s-a mai calmat din emoțiile „concursului vieții”, aș putea să fac câteva aprecieri. Există o vorbă: „când îi dai, îi fată vaca, când îi iei, îi moare vițelul!”. Cam așa s-ar putea sintetiza isteria Eurovisionului cu voturile acordate DOAR de JURIUL de la București pentru Chișinău.

Mulți au fost dezamăgiți că JURIUL din România a dat numai 8 punct reprezentanților R. Moldova și nu 12, care au mers către Olanda. Cum știm foarte bine, Eurovision-ul este de ceva multă vreme doar o întrecere politică, și nu a actului artistic, un kitsch de muzică liniară cu mici accente de furăciune/plagiat pe ici pe colo.

JURIUL din România a ales să dea Olandei cele 12 puncte din motivul politic numit Schengen. Pentru cine nu știe, Olanda a fost în anii ce au trecut principala țară din UE care s-a opus pentru ca România să nu primească acest statut. Că este o mișcare stupidă, pot fi de acord, dar asta nu înseamnă că România nu mai „iubește” Moldova la fel de mult și i-a dezamăgit, într-un mod răuvoitor, pe cei de peste Prut.

În schimb, România a dat/va da:

1) numai în ultimii 7-8 ani, un sfert de miliard de euro (250 de milioane) sub formă de împrumuturi rambursabile și nerambursabile.

2) două loturi de circa 100 de microbuze școlare fiecare pentru copii (undeva pe la 6 milioane de euro).

3) finanțare de pentru gazoductul Iași-Ungheni și apoi pentru tronsonul Ungheni-Chișinău, la fel și pentru liniile de înaltă tensiune.

4) peste 900 de școli și grădinițe de reparate cu peste 30 de milioane de euro, mai bine de jumătate din totalul lor în R. Moldova. Oare viitorul copiilor nu contează mai mult decât orice?

5) Circa 5.000 de burse anual, care au ajutat la educația a zeci de mii de tineri basarabeni.

6) Ajutor umanitar în valoare de milioane de euro la inundații, înghețuri sau alte calamități.

7) deschiderea pieței românești în cuantum de sute de milioane de dolari anual pentru produsele moldovenești interzise de embargo-ul rusesc. România este primul partener comercial al Moldovei și nu neapărat că nu ar avea de unde să exporte produsele acelea. If you know want I mean.

8) România s-a preocupat de reabilitarea Muzeului de Artă și a Sălii cu Orgă de la Chișinău, investind și acolo circa 2 milioane de euro. Și numai acestea.

9) Copii basarabeni vin în număr de peste câteva mii, în fiecare an, în taberele de la Sulina și numai și vizitează gratis România.

10) Nu în ultimul rând, să nu uităm de sacrificiile, la propriu, ale SMURD-ului românesc pentru ajutorarea bolnavilor din R. Moldova și oferirea de know-how peste Prut.

Și astea 10 puncte sunt doar cele mai importante. De lobby-ul politic de la Bruxelles, nici nu mai are rost să reamintesc. Toate acestea consumă resurse serioase ale României și asta ar trebui să se vadă în mod prioritar. România nu scoate ochii nimănui când dă aceste lucruri și nici nu vrea lirism de „două inimi gemene”. O face și atât. Fără tam-tam și fără chiuieli sau lamentări pe Facebook.

Chiar dacă cântăcioșii respectivi au lansat campanie de promovare cu Dodon la selfie și au mers mână-n mână ca imagine. Chiar dacă nu vorbesc nici o boabă măcar din acea „limbă de stat” și multe altele. Chiar dacă 90% din piesa e cu banalul „hey, mama!” și este jenantă din punct de vedere al compoziției muzicale pentru oricine a studiat măcar o oră de muzica la nivel profesionist sau de școală de muzică propriu-zisă.

Matematic vorbind, punctele tuturor juriilor din acest nou format au reprezentat nici 30% din totalul celor strânse de concurenții R. Moldova. Deci, peste 70% au venit tot de la spectatori. Cum România are o diaspora de peste 4 milioane în Occident, iar R. Moldova are în jur de 500.000, mă îndoiesc că artiștii nevorbitori de limbă de stat au luat voturile din altă parte decât de la românii din diaspora pentru a se clasa pe locul trei. La fel de matematic, cele 4 puncte în minus nu au modificat configurația clasamentului. Dar, acele 4 puncte erau cele de „rânză”, cel mai periculos organ peste Prut, ce are puterea de a anula tot și toate. In rânză we trust!

Și mă mai îndoiesc că cealaltă jumătate de milion de moldoveni din Rusia au stat prea mult pe Eurovision, din moment ce Rusia nu a participat și nu a existat prea mult interes din partea televiziunilor rusești pentru a transmite evenimentul.

Eu vreau să cred că moldovenii mai gândesc și cu mintea, nu numai cu corason-ul împărțit la nivelul atriilor și ventriculelor. Poate ar trebui făcute mai multe calcule reale și nu cele din „bula de săpun” a Eurovisionului. Cum s-ar zice, get a (real) life!

p.s. Da, pot fi de acord că România habar nu are să-și promoveze toate eforturile pe care le face peste Prut. Acolo într-adevăr putem fi „jurizați” aspru. Restul e isterie și cancan!

 

 

Lasă un comentariu