Evenimentul zilei

Vi08142020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Idealurile mari se fac cu Uniri Mici!

Idealurile mari se fac cu Uniri Mici!

21 Mai 2017 - 

Lucrurile mari nu sunt altceva decât o sumă de lucruri mărunte. Fiecare zgârie nori e format din mii sau milioane de cărămizi, fie blocuri de piatră. Orice drum lung parcurs, începe cu câte un kilometru.

Un campion mondial e o sumă de victorii mici… La fel, cred, că e și cu unitatea celor două maluri de Prut în vremuri actuale. Nu trebuie să așteptăm de la nimeni să ne aducă aminte, cu atât mai mult de la politicienii din ziua de astăzi, cine suntem, cine au fost strămoșii noștri și ce fel de inimă ne bate în piepturi.

La fel cum nu trebuie să așteptăm ca lucrurile frumoase să fie generate la nivel înalt. Ultimele decenii ne-au convins deja că politica din zilele noastre nu are prea mult a face cu sentimentele patriotice ale românilor din cele două state românești. De aceea, cred, tot mai mult și cu tărie, că salvarea stă în mâinile oamenilor simpli.

Regretatul poet Grigore Vieru spunea: „Degeaba a venit libertatea dacă frații nu se cunosc între ei”. Avem nevoie să comunicăm și să ne întâlnim mai des, noi cei de pe un mal și celălalt. Să vedem că atunci când suntem doi, devenim cu adevărat mai puternici. Să ne alungăm reciproc fricile, stereotipurile și prejudecățile reciproce, alimentate de neprieteni și anii grei de propagandă sovietică de care se face uz cu vârf și îndesat și în zilele noastre.

Idealurile mari se fac cu pași mărunți. O nouă Mare Unire se poate realize din mii și milioane de întâlniri și proiecte comune la nivel de elevi, profesori, jurnaliști, artiști, primari demni, cu inițiativă și respect pentru istoria strămoșească în suflet, de pe un mal și altul.

Sunt ferm convinsă că doar oamenii cu sufletul frumos pot face ca lucrurile mari să rămână nu doar un vis. Ceea ce trebuie să facă este să se caute mai des și să încerce să se cunoască mai profund.

În loc de concluzie:

„Străine pofte ne-au răpit
Când via dulce, când ogorul,
Dar nimeni nu a izbutit
Din piept să smulgă Tricolorul.” (fragment din poezia ”Trei culori”, semnată de Grigore Vieru)

 

 

Lasă un comentariu