Evenimentul zilei

Vi08142020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Încotro ține calea Dodon și până unde crede el că îl va ține fundul?

Încotro ține calea Dodon și până unde crede el că îl va ține fundul?

24 August 2017 - 

„Prezidentul nostru” Igor Dodon nu se dezminte nici pentru o clipă în iluzoriul său „marș triumfal” prin fața celor care i-au dat votul, mai mult sau mai puțin inconștient, dar mai ales prin fața stăpânului său, perfect conștient de ce sunt în stare trădătorii („iubesc trădarea, dar urăsc pe trădători”). 

Oamenii cu mintea întreagă privesc și ascultă dezgustați aberațiile individului respectiv și se întreabă consternați: „cât va mai dura acest spectacol dezagreabil?”. Iată-l pe cel care pretinde că este „prezidentul tuturor moldovenilor” vorbind rusește în public, ca să nu fie tradus pentru cei pe care-i lingușește, că Moldova a fost eliberată la 24 august 1944, dar ar mai trebui eliberată o dată (de cei care nu gândesc la fel ca el din structurile de stat și de pe aiurea). Inutil să mai vorbim despre spectacolul-insultă la adresa băștinașilor organizat în PMAN de către Dodon pe 24 august (pe banii donați de părinții săi, probabil) și despre declarațiile aberante și mincinoase precum că cei mai mari prieteni ai Moldovei (și Găgăuziei) sunt Rusia și Turcia, care au investit cel mai mult…

Reamintim, în context, că nici chiar Voronin, deși avea majoritatea parlamentară în spate și controla tot ce mișca în R. Moldova, nu își permitea porcării de felul celor pe care le pune la cale Dodon. Fiindcă bătrânul general, vulpe șireată, știa că e periculos, dar nici nu e creștinește, nu e omenește să-ți bați joc de sentimentele celor care au suferit din cauza ocupației rușilor și nu e musai să-i zădărăști pe cei care gândesc și simt altfel. Ei uite, Dodon e din altfel de aluat și pe dânsul îl doare-n cot de ce gândesc cei care nu l-au votat.

Dodon însă ori face pe prostul, ori deja a întins prea tare coarda și chiar nu-i pasă cu ce se va termina toată tevatura pe care a pornit-o, chit că nu el decide ce și cum să facă. 

Mai mulți politicieni și juriști, inclusiv Alexandru Tănase, ex-ministru al justiției, fost președinte al Curții Constituționale, au arătat că președintele Igor Dodon a încălcat în mod repetat Constituția, încât există suficiente premise pentru suspendarea acestuia din funcție, dar pentru aceasta este nevoie de voința politică a majorității parlamentare.

„Curtea Constituțională a adoptat o hotărâre prin care a stabilit că jurământul președintelui Republicii Moldova nu este o simplă formalitate, ci un angajament juridic. Or, încălcarea acestui jurământ face incompatibilă persoana care a fost aleasă ca președinte pentru funcția de șef al statului. Și eu cred că Dodon a trecut demult această linie roșie prin incitări la separatism”, a argumentat Tănase.

Dacă Dodon ar percepe ca un om normal mesajele transmise, și-ar face griji în privința comportamentului său. Din câte ne amintim, spicherul Andrian Candu i-a transmis nu demult un mesaj foarte transparent, spunând că degetul care arată ar putea fi rupt, referindu-se la prezidentul de Sadova. 

Deunăzi, și premierul Pavel Filip a declarat, într-un interviu: „Ne îngrijorează derapajele la nivel de discurs și de acțiuni publice ale președintelui Dodon”, fiind vorba de „subiectele foarte importante, precum cele care țin de integrarea europeană, de politica externă și de apărare”. 

Comportamentul lui Dodon mi-a adus aminte de un banc. Cică merge un ardelean cu trenul neavând bilet. Intră controlorul în vagon și-i cere biletul la control. Ardeleanul face pe prostul: „Care belet, domnule?”. Controlorul îi dă un șut în fund și-l dă jos din tren la următoarea stație. Ardeleanul urcă în vagonul următor, dar și aici dă peste el controlorul. Urmează procedura cu șutul în fund și tot așa până la ultimul vagon. Aici, controlorului i se face milă și îl întreabă pe ardelean: „Da unde vrei să ajungi, moșule?”. La care acesta: „Păi, dacă m-o ține fundul, până la București”.

Acum, stau și mă gândesc: dacă vine peste Dodon controlorul-coordonator și-l întreabă: „Igoraș, încotro ții calea? Ia arată biletul, foaia de parcurs, să văd dacă totul e perfect constituțional”. Fiindcă trenul nostru, „căruța națiunii”, vorba lui Druță, nu poate duce sabotori, indivizi care lucrează în folosul străinilor… Nu ar putea păți și el ca ardeleanul din banc?

 

Lasă un comentariu