Evenimentul zilei

Mie02262020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii „De la Nistru pân”la Tisa tot românul plânsu-mi-s-a…”: Numai că „băieții” de la Guvern nu au auzit niciodată acest plâns…

„De la Nistru pân”la Tisa tot românul plânsu-mi-s-a…”: Numai că „băieții” de la Guvern nu au auzit niciodată acest plâns…

04 Septembrie 2017 - 

Pe 4 și 5 septembrie, la Chișinău, se desfășoară ediția a VI-a a Congresului Mondial al Eminescologilor, eveniment de anvergură, la care participă cercetători, poeţi şi traducători notorii din Republica Moldova, România, Austria, Bulgaria, Chile, Italia, Turcia şi Ucraina. 

Se știe, cultura, literatura constituie, pentru spațiul nostru, poate cea mai reprezentativă carte de vizită, fiindcă nu ne-am putut impune prin economie, artă militară, descoperiri științifice. S-ar părea, ce prilej mai minunat poate fi pentru „a se lustrui pe sine” (vorba lui Eminescu) și a crește în ochii alegătorilor…

Premierul Pavel Filip a participat luni la deschiderea Congresului Mondial al Eminescologilor, la Academia de Științe a Moldovei. În alocuţiunea sa, el a menţionat că opera, viziunea şi activitatea multilaterală prodigioasă a marelui Eminescu reprezintă atât un veritabil model literar, cât şi un exemplu de conduită civică şi probitate morală, de patriotism şi dragoste de ţară, elemente indispensabile societăţii noastre.

Totodată, primul-ministru a evocat și personalitatea academicianului Mihai Cimpoi, unul dintre cei mai mari eminescologi din lume, care a împlinit în ajun frumoasa vârstă de 75 de ani.  

În acest context, Pavel Filip a subliniat importanța studiului publicisticii lui Mihai Eminescu, care a abordat marile probleme sociale valabile și astăzi, identificând de fiecare dată soluţii salvatoare pentru destinul neamului nostru. „Aș vrea să fac referință la o maximă eminesciană după care mă ghidez și eu astăzi: Nu poate exista organizare serioasă cu oameni fără știință, fără pregătire. La civilizație nu se ajunge decât prin muncă”, a conchis premierul. 

Adică asta e tot ce a înțeles și a ținut minte dl Pavel Filip din opera lui Eminescu? Dar vom reveni ceva mai jos.

Academicianul Mihai Cimpoi a afirmat că Mihai Eminescu este în continuare călăuza noastră spirituală, poetul naţional al tuturor românilor. El a spus că a ales drept generic pentru acest congres publicistica lui Eminescu  şi traducerile acesteia în limbile străine. „Publicistica lui Eminescu este de o actualitate indiscutabilă. Ea ne vorbeşte despre ideea europeană şi despre conceptul european, precum şi despre alte probleme importante pentru noi astăzi”, a accentuat Mihai Cimpoi.

Și, ca să continuăm ideea dlui academician Cimpoi, pe lângă chintesența din „Doina” lui Eminescu, „De la Nistru pân”la Tisa/ Tot românul plânsu-mi-s-a,/ Că nu poate străbate/ De-atâta străinătate…”, am mai pomeni niște citate din Eminescu: 

„Basarabia pământ românesc samavolnic răpit”. 

„Cu sabia n-a fost luată însă nici Bucovina de austriaci, nici Basarabia de ruşi, ci prin FRAUDĂ”. 

„De câte ori ruşii se vor pune în atingere cu noi, vor trebui să simtă superioritatea individualităţii noastre, să fie supăraţi de acest simţământ şi să ne urască mai mult şi tot mai mult.

Fără îndoială această ură a fost întemeiată pe timpul când între Moldova şi aşa-numita Basarabia comunicaţia era liberă. Ruşii s-au încredinţat că această libertate este primejdioasă numai pentru dânşii şi pentru aceasta au închis graniţele ermeticeşte şi au curmat atingerea între românii de peste Prut şi restul poporului roman”.

Iar „opera” țarismului de despărțire și înstrăinare a fraților au continuat-o cu și mai mare încrâncenare și ură bolșevicii, neobolșevicii, iar apoi, în mod tacit, democrații de tot soiul, pretins pro-europeni. 

La Congresul Mondial al Eminescologilor participă și distinsul academician (dacă nu o fi cumva pleonasm sintagma „distins academician”) Eugen Simion, un reputat critic și istoric literar.  

Acu, să vă povestesc o întâmplare cu doi academicieni eminescologi, pe care o cunosc mai toți literații. Merge o dată Mihai Cimpoi în Țară, pe când era președinte al Uniunii Scriitorilor, împreună cu doi prieteni, trec vama și se opresc la un popas să ia masa. Până șoferul US parchează mașina, Cimpoi și cei doi însoțitori ai săi se așează la masă și comandă ceva de mâncare. Când vine și șoferul, un ucrainean de pe lângă Chișinău, ospătarul îl întreabă ce comandă domnul. La care acesta, neștiind prea bine românește, răspunde prompt: „Ca la băieți!”. Iar „băieții” erau academicienii Mihai Cimpoi, Eugen Simion și Grigore Vieru… 

Și acum să revenim la sinteza, concluzia trasă de premierul Pavel Filip. „Nu poate exista organizare serioasă cu oameni fără știință, fără pregătire. La civilizație nu se ajunge decât prin muncă” – cam asta e tot ce au înțeles „băieții” de la guvern, consilierii domniei sale sau chiar el însuși din opera lui Eminescu… Ca nu cumva să-i supere pe ruși?

 

 

Lasă un comentariu