Evenimentul zilei

Vi08072020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii Igor Dodon planifică o vizită în SUA, dar nu se știe în ce calitate. Ceva inedit în practica internațională: șeful unui stat cerșește vizite

Igor Dodon planifică o vizită în SUA, dar nu se știe în ce calitate. Ceva inedit în practica internațională: șeful unui stat cerșește vizite

01 Martie 2018 - 

Președintele Igor Dodon preconizează să efectueze o vizită în SUA în perioada 1-8 iulie, la invitația președintelui Organizației Internaționale pentru Familie, Brian Brown. În cadrul vizitei, șeful statului planifică mai multe întrevederi cu reprezentanți ai Guvernului, membri ai Congresului și ai conducerii de vârf a SUA (în afară de Casa Albă cine ar mai putea fi oare „conducerea de vârf” a SUA?), cu reprezentanți ai instituțiilor media, dar și cu reprezentanți ai organizațiilor de experți.

Subiectul vizitei în SUA a fost discutat la întrevederea președintelui cu ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit. Șeful statului a reiterat că Republica Moldova trebuie să susțină un dialog continuu atât cu Estul, cât și cu Vestul, să dezvolte relații de prietenie, comerciale, bilaterale și multilaterale în interesul țării.

Anterior, în cadrul unei întrevederi cu ambasadorul Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Julia Monar, Igor Dodon a discutat despre vizita sa la Berlin, pe care o preconiza pentru 1-3 martie.

Potrivit uzanțelor diplomatice, o vizită oficială a unui șef de stat sau de guvern se pregătește minuțios, din timp, prin canale diplomatice. Dodon, însă, fiind hotărât și rectiliniu, tratează el însuși direct cu ambasadorii. 

Întrebarea este dacă țara gazdă, fie că e vorba de SUA sau de Germania, „preconizează” o astfel de vizită a acestui șef de stat, pare-se, cel mai tare pe facebook. În palmaresul vizitelor oficiale, semioficiale, neoficiale, incognito și clandestine ale lui Dodon, cele mai importante se numără cele avute cu Putin, cu care se mândrește nu numai toată mahalaua de puradei din Sadova în care a crescut prezidentul nostru, ci și toată „Țara Moldovei” de la Naslavcea la Giurgiulești. Pare-se că și consilierii săi s-au încurcat la contabilizare aici. 

Din păcate (sau din fericire, fiindcă nu a izbutit să ne facă de râs și pe meleaguri megieșe), Igor Dodon nu a întreprins încă nici o vizită în statele vecine, la mai bine de un an de exercitare a mandatului, din cauza declarațiilor sale, eufemistic spus, nechibzuite, mai pe de-a dreptul zis – tembele. Cu vecinii, însă, o știe toată lumea, trebuie să trăiești bine, fiindcă vecinii nu ți-i alegi, ți-i dă Domnul. Dar, cum se zice, când e vorba de cultură și bun simț, de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere...

 

 

Lasă un comentariu