Evenimentul zilei

Joi07162020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii „Umbrele trecutului”, reînviate

„Umbrele trecutului”, reînviate

12 Iulie 2018 - 

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a desemnat pe vicepremierul Dmitri Kozak drept reprezentantul său special pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova.decretul în acest sens a fost făcut public joi pe portalul oficial al Kremlinului.

Prin același decret, a fost abrogate documentele din 21 martie 2012 și din 2 august 2012 cu privire la reprezentantul special al președintelui Rusiei pentru Transnistria, care îi acordau împuternicirile respective fostului vicepremier Dmitri Rogozin, scrie rosbalt.ru.

Dmitri Kozak este cunoscut la noi prin faptul că a fost autorul așa-numitului „Plan Kozak” (2003) de federalizare a Republicii Moldova și de permanentizare a prezenței trupelor rusești în stânga Nistrului (pentru încă 20 de ani). 

Președintele de atunci, Vladimir Voronin, urma să semneze acest „Memorandum Kozak”, însă a renunțat în ultimul moment, la insistența ambasadorului SUA. Vladimir Putin, care era deja la bordul avionului cu destinația Chișinău pentru a semna „Planul Kozak”, a fost nevoit să renunțe la zbor, Voronin devenindu-i dușman, probabil, pentru tot restul vieții, din cauza umilinței și situației penibile în care l-a pus pe liderul de la Kremlin. 

După aceea, fructele din Moldova, îndeosebi vinurile moldovenești, au devenit „indezirabile” pe piața rusă, urmând un embargou rusesc după alt embargou. 

Vladimir Voronin, însă, atunci și-a salvat nu numai țara de la un dezastru iminent, ci și averea familiei, ceea ce era cu mult mai important pentru el și ai săi.

 

 

 

 

Lasă un comentariu