Evenimentul zilei

Joi07022020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Politică Opinii România TRADIȚII de iarnă. ”Oleleul” și ”Struțul” fac parte din suita personajelor miraculoase ce vestesc Crăciunul

TRADIȚII de iarnă. ”Oleleul” și ”Struțul” fac parte din suita personajelor miraculoase ce vestesc Crăciunul

25 Decembrie 2018 - 

    Sunt din ce în ce mai puține sunt locurile în care se mai păstrează nealterate, datinile legate de sărbătoarea Crăciunului, sau de intrarea în noul an. Dar acolo unde acestea sunt încă prezente, e o adevărată magie să le trăiești, pe viu.   

În principiu, românii vor de Crăciun carne de porc pe masă. La Jimbolia, în Timiș, de peste un deceniu sârbi, români și unguri taie porcii împreună de Ignat, sub steagurile ţărilor lor, şi cel al UE, iar aceasta este o tradiție contemporană. Tot în Banat, în comuna cărășeană Luncavița localnicii respectă cu sfințenie pomana porcului în ajunul Crăciunului. ”Așa e rânduiala”, spun bătrânii. Cu câteva zile înainte de Crăciun, de Ignat, în fiecare casă se taie porcul, iar apoi are loc pomana porcului, la care se servește borândăul, pregătit din sânge și bucăți de carne, friptură și cârnați fripți, toate stropite cu răchie fiartă.

Moldovenii evită datoriile

Fiecare regiune are propriile tradiții. În nordul țării în Ajunul Crăciunului, gospodarii își strâng de la cunoscuți tot ce au împrumutat peste an, și au grijă să returneze orice au împrumutat ei, ca să nu îi prindă noul an cu datornici sau datorii. În Moldova, nimeni nu dă cu împrumut nimic în Ajun, dacă vrea să îi meargă bine anul ce vine. Pe lângă împodobirea bradului, în unele gospodării se păstrează un obicei străvechi - decorarea caselor cu plante aromatice precum busuioc, maghiran şi bumbişor, care sunt, potrivit tradișiei, purtătoare de noroc. CITEȘTE MAI DEPARRTE AICI

Lasă un comentariu