Evenimentul zilei

Vi02232018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Rusia devine cel mai mare exportator de grâu din lume, iar zona Marii Negre capătă din nou o importanță crucială

Rusia devine cel mai mare exportator de grâu din lume, iar zona Marii Negre capătă din nou o importanță crucială

19 Ianuarie 2018 - 

Rusia este din nou cel mai mare exportator mondial de grâu, o schimbare care reorientează comerțul global cu grâu în jurul regiunii Marii Negre, amintind de dominația fostei Uniuni Sovietice în acest domeniu, deși în condiții complet diferite, transmite Bloomberg.

Țările care alcătuiau fosta URSS au recoltat 18% din producția globală de grâu în 2017, cel mai ridicat nivel din 1980, arată datele Departamentului american al Agriculturii (USDA).

Rusia ar urma să devină anul acesta cel mai mare furnizor de grâu, depășind SUA, estimează USDA. Cota Americii în producția globală de grâu a scăzut la 6% în 2017, cel mai redus nivel de când se fac aceste statistici, respectiv, din 1960.

Terenul și climatul favorabil din regiunea Marii Negre au reușit întotdeauna să furnizeze recolte semnificative, a apreciat John Schnittker, fost economist-șef și subsecretar de stat la Departamentului american al Agriculturii în timpul președintelui Lyndon Johnson.

Potrivit sursei citate, există două diferențe importante între perioada prezentă și cea din timpul Războiului Rece: îmbunătățirea calității grâului și utilizarea lui.

Chiar dacă cota URSS în producția globală de grâu era la nivelul record de 31% în 1966, țara încă importa grâu, parțial deoarece o mare parte din grâul sau era folosit la hrană animalelor, aproape trei cincimi la sfârșitul anilor '70 și la începutul anilor '80, iar cetățenii sovietici mâncau o cantitate ridicată de cereale.

Un alt factor important era calitatea slabă a majorității grâului sovietic, o problema care s-a înrăutățit din cauza condițiilor proaste de depozitare și a lipsei infrastructurii.

Din aceste motive, URSS era obligată să importe grâu din SUA și Canada pentru a asigura pâinea locuitorilor săi, chiar dacă Uniunea Sovietică avea cea mai mare recolta de grâu din lume.

Astăzi, mai puțin de un sfert din recolta fostei URSS este utilizată la hrănirea animalelor. De asemenea, îmbunătățirea infrastructurii de transport a creat o piață orientată mai mult spre export, susține Dan Morgan, autorul unei cărți dedicate comerțului cu cereale.

Și de aceea impactul regiunii Marii Negre asupra piețelor internaționale de grâu s-a extins semnificativ în prezent, chiar dacă nivelul producției de grâu în regiune nu se ridică la cel înregistrat în timpul URSS.

În anul agricol 2016/2017, Rusia a avut exporturi record de cereale - 35,5 milioane de tone - inclusiv 27,1 milioane de tone de grâu.

Conform datelor Departamentului american al Agriculturii (USDA), în sezonul trecut, Rusia s-a menținut în topul principalilor trei exportatori mondiali de grâu, cu 28,1 milioane de tone, primul loc fiind ocupat de SUA. 

Sursa: business24.ro

 

 

Lasă un comentariu