Evenimentul zilei

Vi03222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Matti Vanhanen se teme de scenarii nefavorabile pentru Finlanda

Matti Vanhanen se teme de scenarii nefavorabile pentru Finlanda

04 Iulie 2018 - 

Politicieni şi media din Finlanda s-au bucurat de alegerea oraşului Helsinki drept loc pentru summitul ce va avea loc la jumătatea lunii iulie între preşedinţii american şi rus, dar şi-au exprimat, în mod deschis, şi preocuparea în legătură cu eventuale implicaţii negative pentru Finlanda ale unor posibile rezultate ale întâlnirii dintre Donald Trump şi Vladimir Putin, scrie miercuri într-un comentariu agenţia Xinhua.

Într-un interviu la postul de radio naţional, preşedintele comisiei parlamentare finlandeze pentru afaceri externe, Matti Vanhanen, a reamintit că Actul Final privind Securitatea şi Cooperarea din 1975 a fost semnat la Helsinki. ''Helsinki este astfel cel mai puţin posibil loc unde Declaraţia de la Helsinki ar putea fi folosită doar pentru şters masa'', a afirmat Vanhanen.
Actul Final de la Helsinki, la care s-a referit Vanhanen, a definit 10 principii pentru relaţiile dintre ţări, inclusiv inviolabilitatea frontierelor, integritatea statelor şi abţinerea de la folosirea forţei. Documentul a fost semnat de 33 de state europene, de Canada şi de SUA.
În acelaşi interviu, preşedintele comisiei parlamentare finlandeze pentru apărare, Ilkka Kanerva, a afirmat la rândul său că scenariul ar însemna că dreptul şi acordurile internaţionale ar fi lăsate deoparte. ''Ar fi o turnură dramatică în politica externă americană'', a adăugat el.
Cotidianul finlandez Ilta-Sanomat, relata într-o analiză privind politica de securitate, că orice retragere a SUA de pe scena militară europeană va avea repercursiuni directe asupra Finlandei. ''Dacă Trump se retrage din punct de vedere militar din Europa, acea parte a doctrinei militare finlandeze care se bazează pe exerciţii bilaterale cu SUA ar putea sfârşi la coşul de gunoi'', scrie cotidianul.
Potrivit publicaţiei, orice înţelegere dintre Trump şi Putin privind oprirea extinderii NATO ar însemna că Finlanda rămâne în anticamera NATO. ''Prin urmare, cooperarea în materie de apărare prin intermediul Uniunii Europene ar fi singura cale pentru Finlanda de a căuta un loc în structurile de securitate internaţionale'', conchide Ilta-Sanomat.

Lasă un comentariu