Evenimentul zilei

Mie02202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Mateusz Morawiecki apără în PE dreptul statelor de a-şi construi sistemul judiciar conform propriilor tradiţii

Mateusz Morawiecki apără în PE dreptul statelor de a-şi construi sistemul judiciar conform propriilor tradiţii

04 Iulie 2018 - 

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a apărat miercuri, în Parlamentul European, dreptul fiecărui stat membru al Uniunii Europene de a-şi 'construi sistemul judiciar conform propriilor tradiţii', într-un discurs susţinut în plină confruntare între guvernul de la Varşovia şi Bruxelles în legătură cu reformele controversate din justiţia poloneză, relatează AFP, dpa şi Reuters.

'Respectarea identităţilor naţionale este parte din încrederea ce trebuie construită în Uniunea Europeană. Fiecare stat are dreptul de a-şi elabora sistemul judiciar în conformitate cu propriile tradiţii', a subliniat premierul Mateusz Morawiecki.
După cum au relatat agenţiile de presă, preşedinta Curţii Supreme poloneze, Malgorzata Gersdorf, a sosit miercuri dimineaţa în biroul său, gest prin care îşi confirmă refuzul de a se pensiona, aşa cum vor să-i impună, printr-o reformă controversată, conservatorii partidului majoritar Lege şi Justiţie (PIS).
'Nu mă implic în politică. Fac acest lucru pentru a apăra statul de drept şi a marca limita între Constituţie şi încălcarea Constituţiei', a declarat Malgorzata Gersdorf, adresându-se manifestanţilor adunaţi în faţa sediului Curţii Supreme. 'Sper că ordinea legală va reveni în Polonia', a adăugat ea.
Vârsta de pensionare a judecătorilor a fost coborâtă cu cinci ani de conservatori cu scopul afişat de a îndepărta magistraţii care şi-au început cariera înainte de căderea comunismului.
Comisia Europeană a lansat luni o procedură de infringement împotriva Poloniei, prin trimiterea unei scrisori de notificare oficială autorităţilor de la Varşovia, în legătură cu noua lege privind Curtea Supremă, şi le-a acordat autorităţilor poloneze un termen de 30 de zile pentru a răspunde.

Lasă un comentariu