Evenimentul zilei

Ma03192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Grecia expulzează doi diplomaţi ruşi, acuzaţi de „acţiuni contra securităţii” elene

Grecia expulzează doi diplomaţi ruşi, acuzaţi de „acţiuni contra securităţii” elene

12 Iulie 2018 - 

Grecia va expulza doi diplomati rusi, acuzați de "acțiuni contra securității elene". Totodată, Atena le va interzice altor doi diplomați ruși să intre pe teritoriul său, aceștia fiind la rândul lor suspectați că ar fi încercat să submineze un acord între Atena și Skopje, relatează BBC News.

Grecia acuză diplomații ruși că au efectuat activități contra securității elene, „un comportament pe care Atena nu îl va tolera”, după cum a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului elen.
Potrivit televiziunii publice ERT1, diplomații ruși au fost prinşi „săptămâna trecută în flagrant delict”. Mai mult, Atena îi acuză de a fi încercat să influenţeze străvechea comunitate monahală de pe Muntele Athos (în nord-est), cunoscută pentru patriotismul ei deosebit, şi autorităţile locale din nordul ţării pentru a declanşa proteste împotriva acordului cu Skopje. După ce Atena a anunțat decizia, Moscova a răspuns că va lua o măsură similară.
„Rusia va lua măsuri reciproce, aşa cum se întâmplă de obicei în astfel de circumstanţe”, a declarat la rândul său la Moscova un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe rus.
Decizia Atenei marchează o înrăutățire a relațiilor dintre cele două țări, care au fost destul de apropiate. Cu toate acestea, una dintre sursele guvernamentale elene a subliniat totuşi că Atena „menţine canale de comunicare” cu Rusia, cu care Grecia „nu are probleme”.
Atena şi Skopje au semnat la mijlocul lunii iunie un acord pentru a soluţiona disputa lor veche de 27 de ani privind utilizarea numelui Macedoniei, vizând în special ridicarea vetoului grec împotriva intrării în NATO a micii foste republici iugoslave.

Lasă un comentariu