Evenimentul zilei

Lun02182019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Shingeru Ishiba candidează împotriva premierului Shinzo Abe, la conducerea partidului său

Shingeru Ishiba candidează împotriva premierului Shinzo Abe, la conducerea partidului său

10 August 2018 - 

Un fost ministru nipon al apărării, Shingeru Ishiba, şi-a anunţat vineri candidatura la funcţia de preşedinte al Partidului Liberal Democrat (PLD), împotriva premierului Shinzo Abe, a cărui putere absolută o denunţă, informează AFP.

Alegeri interne în această mare şi veche formaţiune conservatoare ar urma să aibă loc în septembrie, probabil în data de 20.
Deocamdată, Ishiba, 61 de ani, este singurul candidat declarat, însă Abe, 63 de ani, care a reuşit să modifice statutul partidului pentru a candida pentru un al treilea mandat, se va prezenta în mod sigur.
Acesta din urmă, care a revenit la conducerea ţării în 2012, are totuşi toate şansele să câştige, pentru că mai multe grupuri şi-au declarat deja susţinerea pentru el. O victorie îi va permite să devină premierul nipon cel mai longeviv.
În cadrul unei conferinţe de presă susţinute vineri, Ishiba a încercat să se diferenţieze de rivalul său, chiar dacă ambii sunt consideraţi "ulii" ai politicii nipone şi au împărtăşit aceleaşi viziuni asupra modului de a relansa economia.
Shigeru Ishiba este favorabil unei revizuiri pacifiste a Constituţiei, scop ultim al lui Abe, însă într-un mod mai radical decât cel propus de premier cu privire la articolul 9, asupra renunţării la război.
El a declarat de asemenea că vrea să aloce mai multe mijloace pentru sistemul de protecţie socială şi a estimat drept indispensabil "să fie redată încrederea în administraţia de stat, care trebuie să fie în serviciul cetăţenilor" şi nu să servească propriilor sale interese sau celor aflaţi la putere, în condiţiile în care mai multe scandaluri legate de favoritism l-au vizat în ultimii ani pe Abe şi anturajul său apropiat.
În acest context, Ishiba a denunţat absenţa unei dezbateri în interiorul partidului.

Lasă un comentariu