Evenimentul zilei

Lun08192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Mateusz Morawiecki;Angela Merkel, un partener mai bun pentru Polonia decât Schroeder sau Schulz

Mateusz Morawiecki;Angela Merkel, un partener mai bun pentru Polonia decât Schroeder sau Schulz

08 Octombrie 2018 - 

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că şefa guvernului german, Angela Merkel, este un partener mai bun pentru Polonia decât adversarii ei, transmite luni agenţia PAP.

'Cunosc persoane care ar fi fost mult mai puţin predictibile sau favorabile faţă de ţara noastră', a afirmat Morawiecki.
Rugat să comenteze aprecierile aduse cancelarului Merkel, aşa cum pot fi auzite în înregistrări - făcute în 2013 şi dezvăluite recent - ale unor conversaţii private cu înalţi responsabili bancari, premierul a subliniat că politica dusă de Angela Merkel a făcut posibil 'să se evite o agravare a crizei economice'.
Discuţiile în cauză, postate de portalul Onet.pl, sunt legate de un scandal mai amplu referitor la conversaţii purtate între membri ai cabinetului polonez de atunci, condus de Donald Tusk, înregistrate în secret într-un restaurant din Varşovia frecventat de politicieni, scandal care a contribuit la căderea guvernului liberal.
Prim-ministrul polonez a lăudat şi faptul că Angela Merkel ştie cum 'să pună interesele Germaniei mai presus de orice'. 'Vreme de decenii, noi nu am pus interesele Poloniei înainte de orice altceva. Da, o respect pentru aceasta şi îi urmăm exemplul în această abordare de când am preluat puterea de la PO-PSL (fosta coaliţie de guvernare)', a adăugat el.
Totuşi, a menţionat Morawiecki, există 'probleme reale care sunt greu de ignorat'. 'Este vorba în primul rând de gazoductul Nord Stream 2 care se construieşte peste voinţa Europei Centrale şi de Est, în colaborare cu ruşii. În domeniul energiei, Germania ne încalcă interesele naţionale pentru că le pasă doar de ale lor', a mai spus premierul polonez.

Lasă un comentariu