Evenimentul zilei

Dum05192019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Ar putea Belarusul să-și dea suveranitatea națională Rusiei pentru petrol?

Ar putea Belarusul să-și dea suveranitatea națională Rusiei pentru petrol? Recomandat

22 Februarie 2019 - 

Publicația germană Deutsche Welle a publicat o analiză pe marginea speculațiilor apărute în presa internațională, ca urmare a întîlnirilor recente dintre președintele Aleksander Lukashenko și Vladimir Putin, potrivit cărora Belarus și Rusia ar putea deveni un singur stat controlat de Rusia.

 

Autorul analizei amintește că, în luna iulie 2018, Duma de Stat a votat o lege care a permis o manevră financiară” în domeniul industriei petroliere și a gazelor. Ministrul rus de finanțe s-a plîns că țara sa pierde foarte mulți bani anual furnizînd Belarusului petrol în condiții preferențiale. Noile reglementări au permis evitarea tarifelor preferențiale și creșterea taxelor. Belarusul nu a agreat noua legislație despre care oficialii au declarat că va genera o pierdere de 3,8 procente în PIB-ul țării în următorii ani. Minskul a insistat că vrea petrol la prețuri pentru piața rusă, nu la prețuri europene.

Potrivit Deutsche Welle, relațiile dintre Rusia și Belarus au fost întotdeauna apropiate. Ambele state sunt parteneri comerciali și membri ai Uniunii Economică Euroasiatice. Belarus face parte, din 1999, și din Uniunea Statală Rusia și Belarus. Acum Moscova a devenit clară intenția Moscovei de a condiționa semnarea acordului preferențial de reexaminare a Tratatului Uniunii. În luna decembrie, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat, ceea ce mass-media a calificat ca ultimatum” – că Rusia ar fi încîntată să continue construirea” unei Uniuni cu Belarus.

Deutsche Welle a citat opinia analistului Artyom Shraibman, publicată într-un articol recent pe site-ul Carnegie Moscow Center, potrivit căreia mulți experți privesc ultimatumul rus ca pe o amenințare, avînd în vedere că legislația rusă îl împiedică pe președintele Federației Ruse să candideze pentru alt mandat după 2024. Potrivit publicației germane, de ceva timp diverși experți și analiști ruși ruși pretind că anexarea Belarusului este inevitabilă și i-ar permite lui Putin să devină în cele din urmă președinte al Uniunii Statale Rusia-Belarus.

Potrivit autorului Deutsche Welle, anexarea Belarusului ar putea rezolva misterul rolului pe care Putin îl va avea după expirarea celui de al doilea mandat consecutiv și i-ar putea crește popularitatea aflată în scădere.

Kremlinul a negat că Belarusul ar putea deveni un singur stat cu Rusia, purtătorul de cuvînt Peskov afirmînd, în decembrie, că este vorba mai degrabă de apropierea” dintre două țări.

Pe de altă parte, președintele Lukașenko a declarat că Belarusul nu va deveni niciodată parte a Rusiei și că suveranitatea țării sale este sacră”.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu