Evenimentul zilei

Mie02192020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Atacuri teroriste la două moschei în Noua Zeeilandă

Atacuri teroriste la două moschei în Noua Zeeilandă

15 Martie 2019 - 

Cel puţin 40 de persoane au fost ucise şi alte 20 au fost grav rănite în atacuri care au avut loc vineri asupra a două moschei din oraşul Christchurch din Noua Zeelandă, a anunţat premierul Jacinda Ardern într-o conferinţă, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Ea a precizat că 30 de persoane au fost ucise la moscheea Masjid Al Noor din centrul oraşului şi alte 10 au fost ucise într-o moschee din suburbia Linwood.
Jacinda Ardern a spus că nivelul de alertă a fost ridicat la maxim.
Ea a adăugat că patru suspecţi cu viziuni extremiste sunt în arest, precizând că ei nu se aflau până acum pe nicio o listă de monitorizare a poliţiei.
Poliţia a anunţat anterior că a arestat trei bărbaţi şi o femeie, fără a le dezvălui identitatea.
"Este că clar că nu poate fi vorba decât de un atac terorist", a mai spus Jacinda Ardern.
Ea a declarat că neo-zeelandezii "îi resping ferm şi îi condamnă" pe extremiştii violenţi implicaţi în atacuri.
Premierul a subliniat că Noua Zeelandă este un loc al "diversităţii, al bunătăţii, al compasiunii, o casă pentru cei care ne împărtăşesc valorile, iar aceste valori, vă asigur, nu vor fi şi nu pot fi zdruncinate de acest atac".
"Poate că ne-aţi ales, dar noi vă respingem ferm şi vă condamnăm", le-a transmis ea atacatorilor.
"Nu voi permite ca asta să schimbe profilul Noii Zeelande, nimeni nu ar trebui să facă asta. Acest act nu reflectă cine suntem noi ca naţiune", a mai spus Jacinda Ardern.
În acelaşi timp, premierul australian Scott Morrison a spus că autorul atacurilor este un extremist de dreapta australian.
Atacurile de la cele două moschei din Christchurch sunt opera unui "terorist extremist de dreapta, violent", a afirmat el, explicând că ancheta este în mâinile autorităţilor neo-zeelandeze.
El a confirmat informaţiile din presă conform cărora atacatorul este un cetăţean australian, fără a oferi detalii despre identitatea sa.
Serviciile de securitate australiene analizează posibile legături între Australia şi aceste atacuri, a precizat el, oferindu-şi tot sprijinul pentru Noua Zeelandă.
"Nu suntem doar aliaţi, nu suntem doar parteneri, suntem o familie", a subliniat el.
Comisarul Bush a explicat că toate şcolile din oraş au fost închise. Şi clădirile publice precum biblioteca centrală au fost închise.
"Poliţia le cere tuturor persoanelor aflate în centrul oraşului Christchurch să nu iasă pe străzi şi să semnaleze orice fel de comportament suspect", a insistat el.
Municipalitatea a deschis o linie de telefon de urgenţă pentru părinţii îngrijoraţi de soarta copiilor lor, care participau la un marş împotriva schimbării climatice nu departe de locurile în care au avut loc atacurile.
 

Lasă un comentariu