Evenimentul zilei

Ma07232019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină UE încearcă din 2001 să aducă mai aproape țările din Europa de Est

UE încearcă din 2001 să aducă mai aproape țările din Europa de Est Recomandat

29 Martie 2019 - 

Conform jurnalistei Clara Dassonville de la The New Federalist, Uniunea Europeană a încercat să fie mai aproape de țările aflate în estul și sudul Europei prin Politica Europeană de Vecinătate (PEV), această strategie fiind implementată în statele fost-sovietice sub denumirea „Parteneriatul Estic”.

 

PEV a urmărit încă de la început să creeze noi conexiuni și modalități de cooperare cu țări precum: Algeria, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Egipt, Georgia, Israel, Iordania, Liban, Moldova, Maroc, Palestina, Siria, Tunisia și Ucraina.

Ideea care stă la baza acestei politici este coeziunea Europei și evitarea unor rupturi suplimentare între estul și vestul continentului, urmărind consolidarea prosperității, a stabilității și securității statelor menționate mai sus.

Site-ul oficial al Parlamentului European descrie acest proiect ca fiind unul „bazat pe democrație, pe respectarea statului de drept și a drepturilor omului”, „o politică bilaterală între UE și fiecare țară parteneră, însoțită de inițiative de cooperare regională: Parteneriatul Estic și Uniunea pentru Mediterana”.

PEV oferă țărilor învecinate UE o relație privilegiată, acestea angajându-se să respecte valori comune cu UE, cum ar fi democrația, buna guvernare, principiile economiei de piață și dezvoltarea sustenabilă și sprijină coordonarea politică, aprofundarea integrării economice, îmbunătățirea mobilității și contactele interpersonale.

Jurnalista consideră că, în pofida acestor avantaje, în anul 2014, odată cu criza din Ucraina și creșterea neîncrederii Uniunii Europene față de Rusia, proiectul a înregistrat mai multe obstacole.

Mulți s-au întrebat la ce folosește acest proiect și care sunt interesele UE într-un context geopolitic atât de complex. Răspunsul nu este cel al propagandei ruse, privind presupusul eurocentrism de la Bruxelles, în realitate Uniunea încercând să împiedice divizarea continentului.

Poate Uniunea Europeană să construiască o Europă unitară?

Prin Parteneriatul Estic lansat în luna mai a anului 2009 în cadrul Summitului de la Praga, UE urmărește încheierea mai multor acorduri cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Belarus.

UE nu oferă o rețetă pentru ca aceste țări să atingă nivelul de trai din Europa de Vest, însă oferă o bază pentru întărirea relațiilor în chestiuni comune privind securitatea, stabilitatea și dezvoltarea economică în vecinătatea estică a UE.

Desigur că un astfel de proiect întâmpină mai multe obstacole și mulți se întreabă dacă UE chiar poate să unească această regiune, având în vedere că trebuie să facă în același timp două lucruri. Primul este întărirea legăturilor politice, economice și culturale cu țările vizate, iar al doilea este încheierea de acorduri bilaterale, fără caracter obligatoriu, care să respecte interesele acestor țări. De asemenea, UE trebuie să ia în calcul și faptul că nu este singura care poate stabili reguli în această regiune.

Un exemplu foarte bun în acest sens sunt Moldova, Georgia și Ucraina, care consideră astfel de acorduri sau parteneriate ca fiind antemergătoare unora mai mari, la polul opus aflându-se Armenia și Belarus, care anunță dorința de îmbunătățire a relațiilor cu UE, dar, în fapt, continuă să promoveze mai degrabă interesul rus.

Ca urmare a deschiderii mai mari manifestate de Moldova, Georgia și Ucraina, cele trei state au reușit să încheie acorduri care asigură un acces facil la marea piață comunitară.

În momentul de față, Europa se concentrează pe construirea unui „cordon de state prospere” la periferia continentului pentru a încerca să evite acapararea acestora de către Rusia. Cu toate acestea, de multe ori situația politică internă a statelor implicate nu corespunde principiilor democratice ale UE.

Ce poți face cu un stat ca Belarusul, care îi închide pe disidenții politici? Astfel de probleme sunt aduse în discuție în cadrul dezbaterilor comunității Uniunii Europene.

Relațiile Rusia – Uniunea Europeană

Chiar și după terminarea Războiului Rece, continentul european este reprezentat de două puteri, una globală – UE, și una regională – Rusia, care sunt de multe ori în opoziție. Rusia se simte amenințată de UE, deși Parteneriatul Estic nu ar trebui să afecteze un stat democratic. Moscova înțelege că regulile impuse prin acordurile semnate cu statele partenere urmăresc democratizarea piețelor acestora și conduc la imposibilitatea menținerii controlului economic de către oligarhi ruși, obișnuiți cu metode specifice ”de convingere” a partenerilor economici și a decidenților politici.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu