Evenimentul zilei

Dum12082019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Miliarii ruși avansează pe un nou front: Africa

Miliarii ruși avansează pe un nou front: Africa Recomandat

01 Aprilie 2019 - 
Miliarii ruși avansează pe un nou front: Africa Florent Vergnes/Agence France-Presse — Getty Images

Potrivit unei analize publicate de New York Times, semnată de Eric Schmitt, Rusia își extinde constant influența militară în Africa. Vânzările de arme în creștere, contractele din domeniul securității și programele de instrucție militară oferite contra cost guvernelor țărilor africane instabile politic generează îngrijorare în rândul oficialilor occidentali.

 

În Republica Centrafricană, unde o persoană de origine rusă a fost instalată în funcția de consilier al președintelui pe probleme de securitate națională, guvernul vinde drepturi miniere pentru zăcăminte de aur și diamante la o fracțiune din valoarea acestora pentru a putea cumpăra arme și programe de antrenament militar de la Moscova. În Libia, Rusia încearcă să se instaleze pe flancul sudic al NATO, ajutând un fost general libian să lupte pentru a prelua controlul asupra guvernului și a uriașei piețe a petrolului din țara sa.

Președintele Sudanului, Omar Hassan al-Bashir, a adus mercenari ruși, în luna ianuarie, pentru a-și consolida puterea în timpul protestelor organizate împotriva sa la nivel național. În primăvara anului trecut, cinci țări din Africa Subsahariană –Mali, Niger, Ciad, Burkina Faso și Mauritania – au contractat militari și servicii de securitate oferite de Moscova la prețuri supraevaluate, pentru a combate Al Qaeda și Statul Islamic.

New York Times îl citează pe directorul Programului Africa din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, Judd Devermont, care a declarat că Moscova și contractorii săi militari, înarmează guvernele slabe din regiune și susține conducătorii autocrați. Potrivit oficialului, aceste acțiuni  potențează exarcebarea zonelor actuale de conflict.

În luna decembrie, John R. Bolton, consilierul pentru securitate națională al președintelui Trump, a descris noua strategie africană a Rusiei ca pe o inițiativă menită să contrabalanseze puterea Chinei în zonă.

John R. Bolton a afirmat că Moscova continuă să vândă arme și energie în schimbul voturilor la Organizația Națiunilor Unite – voturi care mențin unii lideri la putere, subminează pacea și securitatea în zonă și contravin intereselor poporului african.

Potrivit analizei New York Times, multe popoare africane nu par convinse de aceste fapte. Zeci de state africane s-au opus la o o moțiune a Adunării Naționale a  ONU din luna decembrie care condamna Federația Rusă pentru anexarea Crimeei și cerea Moscovei să-și retragă trupele din peninsula ucraineană.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu