Evenimentul zilei

Dum12082019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Uniunea Europeană a făcut apel la Rusia să stopeze vânarea tătarilor crimeeni

Uniunea Europeană a făcut apel la Rusia să stopeze vânarea tătarilor crimeeni Recomandat

03 Aprilie 2019 - 

Potrivit site-ului postului “Radio Europa Liberă”, reprezentanții unei instanțe dinCrimeea au declarat că, 23 de etnici tătari au fost reținuți  în perioada 29-30 martie și plasați în arest preventiv până la data de 15 mai, fiind acuzați că ar face parte din organizația Hizb ut-Tahrir, declarată de Rusia ca fiind teroristă.

 

Site-ul citează declarația purtătorului de cuvânt al UE, Maja Kocijancic, care a afirmat într-o declarație de presă că “UE se așteaptă ca ucrainenii deținuți ilegal să fie eliberați fără întârziere”.

“Uniunea Europeană se așteaptă ca Federația Rusă să pună capăt acestor practici și să întreprindă toate măsurile necesare pentru a se asigura că drepturile și libertățile fundamentale ale omului pot fi exercitate de toți cetățenii din Crimeea, fără discriminare”, se mai precizează în declarație.

“Radio Europa Liberă” amintește că, de la anexarea peninsulei ucrainene din 2014, autoritățile ruse au inculpat 31 de persoane pentru presupuse legături cu organizația Hizb ut-Tahrir.

Potrivit site-ului, grupările de dreapta și guvernele occidentale au denunțat “o campanie de represiune” derulată de autoritățile auto-impuse din Crimeea care vizează membri ai comunității tătare precum și alte persoane care au criticat anexarea peninsulei de către Moscova.

De asemenea, cotidianul britanic “The Guardian” a citat declarația activistului olandez pentru drepturile omului Robert van Voren care a afirmat că, în anul 2016, mai mulți etnici tătari din Crimeea, care s-au opus ocupației au fost arestați și trimiși în detenție sau în spitale de psihiatrie unde au fost supuși unor abuzuri, inclusiv psihologice. Potrivit Grupului de Protecție a Drepturilor Omului de la Harkov (KPPG), citat de publicația britanică, nu există dovezi care să sugereze că organizația este de natură teroristă și nici probe privind legăturile persoanelor inculpate cu organizația.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu