Evenimentul zilei

Lun07132020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Iranul este susținut de China în disputa sa cu SUA

Iranul este susținut de China în disputa sa cu SUA

18 Mai 2019 - 

China şi-a arătat susţinerea faţă de Iran cel mai important diplomat chinez transmiţându-i ministrului iranian de Externe că Beijingul se opune sancţiunilor unilaterale impuse de SUA şi susţine eforturile Teheranului de a-şi proteja interesele, conform Reuters.

 

Tensiunile dintre SUA şi Iran au escaladat în ultimele zile, stârnind îngrijorare cu privire la un potenţial conflict.

Iranul a informat că îşi va respecta obligaţiile din acordul nuclear semnat cu puterile internaţionale deşi SUA s-au retras. Teheranul a numit reimpunerea sancţiunilor de către SUA ca fiind inacceptabilă.

Consilierul de Stat chinez Wang Yi i-a transmis ministrului iranian de Externe Javad Zarif la o întâlnire la Beijing că cele două ţări trebuie să îşi îmbunătăţească comunicarea şi coordonarea având în vedere situaţia.

„China se opune ferm implementării sancţiunilor unilaterale ale SUA şi a jurisdicţiei extinse, înţelege situaţia şi îngrijorările Iranului şi susţine Teheranul în protejarea intereselor şi a drepturilor sale”, a afirmat Wang Yi.

China recunoaşte implementarea totală a acordului nuclear din partea Iranului, a adăugat Wang.

„Disputa privind acordul nuclear iranian este practic un concurs între multilateralitate şi unilateralitate”, a afirmat el.

Ministerul iranian de Externe a făcut referire la declaraţii ale lui Zarif, care a afirmat că Iranul nu are nicio intenţie să se retragă din acordul nuclear şi se opune războiului.

„Strâmtoarea Ormuz îşi menţine statutul ca un canal de transport internaţional”, se arată în comunicatul ministerului.

Gardienii Revoluţiei din Iran au ameninţat că vor închide canalul, prin el fiind transportată o cantitate semnificativă a petrolului la nivel global.

Lasă un comentariu