Evenimentul zilei

Dum05312020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină SUA oferă bani țărilor est-europene să nu cumpere arme rusești

SUA oferă bani țărilor est-europene să nu cumpere arme rusești Recomandat

27 Mai 2019 - 
SUA oferă bani țărilor est-europene să nu cumpere arme rusești Reuters

Potrivit publicației Business Insider, Statele Unite încearcă prin intermediul programului European Recapitalization Incentive Program să limiteze influența rusă exercitată prin vânzarea de arme. Programul a fost creat ințial pentru a ajuta fostele țări care semnaseră Pactul de Varșovia să se elibereze de dependența economică de Federația Rusă. SUA ofereau asistență financiară statelor aliate din spațiul ex-sovietic pentru a putea cumpăra armament american și a renunța la cel rusesc.

 

Programul a fost relansat și extins, în prezent fiind utilizat și cu scopul de a reduce vânzările de arme din China. În cadrul proiectului, Departamentului de Stat american colaborează îndeaproape cu Pentagonul.

Scopul nostru este să ne ajutăm partenerii să se elibereze din lanțul de aprovizionare și logistică care le permitea companiilor și personalului din Rusia să aibă acces la bazele militare ale aliaților noștri” a declarat un  oficial din cadrul Departamentului de Stat American citat de Business Insider.

Potrivit publicației, statele care se vor înscrie în program vor avea  posibilitatea să-și actualizeze arsenalele militare cu armament american nou și vor avea obligația să se debaraseze de cel sovietic. Unii aliați ai SUA folosesc încă arme vechi de producție sovietică.

În 2018, prin intermediului programului au beneficiat de finanțare în valoare de de 190 de milioane de dolari șase țări: Albania, Bosnia, Croația, Macedonia de Nord,  Slovacia și Grecia. Dacă proiectul va avea succes, Statele Unite îl vor extinde și în afara spațiului Europei de Est.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu