Evenimentul zilei

Joi08132020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Supușii pro-ruși încearcă să-și intensifice activitățile înainte de alegerile din Ucraina

Supușii pro-ruși încearcă să-și intensifice activitățile înainte de alegerile din Ucraina Recomandat

19 Iulie 2019 - 

Situația a fost remarcată de experții Jamestown, care subliniază că astfel de pregătiri datează de mai mult timp. În ultimii ani, fostul avocat ucrainean și apropiat al președintelui rus, Vladimir Putin, Viktor Medvedchuk, a cumpărat, prin intermediul unor parteneri de afaceri locali, o serie de posturi de televiziune, precum 112, NewsOne și Zik. În ultima lună, după schimbarea acționariatului la Zik, mai mulți angajați ai publicației au protestat față de politica editorială pro-rusă dictată de noua conducere.

 

În primul tur al recentelor alegeri prezidențiale, unul dintre liderii Platformei de Opoziție - Pentru Viață, de orientare pro-rusă, Iuri Boiko, a obținut 11,67% din voturi, clasându-se pe locul patru. Jamestown arată că, înaintea scrutinului, atât Iuri Boiko, cât și Viktor Medvedchuk, s-au deplasat la Moscova, unde s-au întâlnit cu oficiali ruși, precum premierul Dmitri Medvedev și șeful Gazprom, Alexei Miller, cu care au discutat despre o reducere a prețului pentru livrările rusești de gaze către Ucraina. În prezent, evidențiază experții Jamestown, Iuri Boiko continuă să adopte aceeași strategie electorală, prezentându-se drept singurul politician ucrainean capabil să impulsioneze negocierile cu Moscova și, în cele din urmă, să aducă pacea în Donbas.

Partidul lui Iuri Boiko nu este singura formațiune pro-rusă din Ucraina, amintește Jamestown. Avocatul și fostul adjunct al șefului Administrației Prezidențiale din timpul mandatului deținut de Ianukovici, Andri Portnov, s-a întors din exil în luna mai. Imediat după sosire, Portnov a intentat mai multe procese împotriva fostului președinte Poroșenko, pe care l-a acuzat de îmbogățire ilegală și corupție. Aceste acțiuni par că ar viza discreditarea lui Poroșenko și subminarea suportului popular pentru partidul pe care acesta îl conduce, Solidaritatea Europeană, spun experții de la Jamestown.

Kremlinul monitorizează îndeaproape alegerile din Ucraina, deoarece formarea următoarei Rade ar putea influența puternic problematici importante pentru Moscova, precum acordul de la Minsk privind încetarea focului, legislația Ucrainei referitoare la limba de stat, politica energetică și eforturile de modernizare militară. Pe de altă parte, orice creștere vizibilă a sentimentului pro-rus în sfera politică din Ucraina se confruntă cu forțele patriotice și naționaliste, amenințând astfel polarizarea țării pe viitor.

În acest moment, Rusia pare să urmărească vechea strategie ”divide și cucerește”, pentru că acționează asupra ambelor extreme ideologice ale societății ucrainene. Această abordare și-a dovedit succesul cu 100 de ani în urmă, când bolșevicii au ocupat țara și au proclamat Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste. În prezent, avertizează Jamestown, Moscova încearcă să repete acel succes prin infiltrarea Ucrainei cu supuși pro-ruși, dirijând operațiuni informaționale, polarizând societatea și încercând să deconecteze Kievul de susținătorii din Vest.    

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu