Evenimentul zilei

Joi08132020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Iată-ne și în era post-Maidan în Ucraina

Iată-ne și în era post-Maidan în Ucraina

26 Iulie 2019 - 

Prestigiosul think-tank Foreign Policy a publicat o analiză în contextul alegerilor parlamentare anticipate din Ucraina, încercând să ofere răspunsuri la întrebarea: Ce va face Zelenski cu suportul fără precedent de care beneficiază acum?

 

Semnatarul materialului, editorialistul Maxim Edwards, a asemănat situația din Ucraina cu descrierea făcută de omul de afaceri Nikolai Savitsky, care spunea că adesea în Ucraina lucrurile încep cu speranțe mari și se termină cu dezamăgiri la fel de mari.

Partidul Slujitorul Poporului, cel care l-a propulsat pe Vladimir Zelenski, este pe val. A câștigat mai bine de jumătate din cele 424 de locuri în Rada Supremă, iar acum formează prima majoritate din istoria Ucrainei.

Pe locul doi a ieșit o coaliție formată din forțe pro-ruse, urmată de partidul lui Petro Poroșenko și cel al Iuliei Timoșenko. În Parlament a mai intrat și Partidul Vocea, condus de starul rock Sviatoslav Vakarciuc, ca un semn pentru setea de politică anti-sistem, după cum afirmă editorialistul Maxim Edwards.

Unele dintre reformele lui Zelenski necesită votul a două treimi dintre parlamentari, iar Vocea este considerat partenerul ideal de coaliție.

Într-un interviu pentru Foreign Policy acordat înaintea alegerilor, liderul partidului Slujitorul Poporului, Dmitro Razumkov, a susținut că vechiul Parlament a scuipat pur și simplu în față poporul ucrainean când a refuzat să voteze reforma electorală și să dezbată o lege care prevedea reducerea puterilor președintelui”.

Așa că…fiecare vot pentru Slujitorul poporului a însemnat de fapt un vot pentru a-i conferi lui Zelenski influența politică necesară susținerii agendei de reforme a acestuia. Platforma politică a Slujitorului Poporului nici nu a contat, fapt neobișnuit pentru o Ucraină în care partidele politice au servit mult timp drept propulsoare electorale pentru politicienii ambițioși și susținătorii lor oligarhi.

La fel de neobișnuite sunt și propunerile Slujitorului Poporului de a reduce multe dintre avantajele de care se bucură politicienii ucraineni, susține editorialistul de la Foreign Policy. În esență, partidul vrea să poată ridica imunitatea parlamentarilor și să introducă un mecanism care să permită membrilor constituenți să-i înlăture din funcție. De asemenea, se vorbește și despre modificări legislative care să permită inițierea de referendumuri privind probleme-cheie de importanță publică.

Editorialistul Maxim Edwards susține că Zelenski folosește scamatorii din publicitate pentru a convinge ucrainenii că proiectul de lege care interzice tuturor funcționarilor fideli lui Poroșenko să dețină funcții publice este o inițiativă menită să accelereze combaterea corupției. Care…funcționează!

Criticii acestei lustrații cred că proiectul de lege echivalează cu o epurare politică și deschide calea către abuz în masă. De asemenea, avertizează că s-ar putea întoarce împotriva unor membri ai Guvernului Zelenski, precum longevivul ministru de interne Arsen Avakov și consilierii Aivaras Abromavicius și Oleksandr Daniliuk, care au părăsit Guvernul Poroșenko în favoarea echipei noului președinte.

Analistul politic Volodimir Fesenko, invocat în analiza Foreign Policy, s-a arătat sceptic cu privire la faptul că agenda orientată ideologic către libertarianism a partidului Slujitorul Poporului ar putea rezista în fața favoritismelor din Parlamentul ucrainean. Fesenko a mai adăugat că diversitatea noilor deputați ai partidului reflectă diferitele grupuri de interese din interiorul partidului, precum fostul coleg al lui Zelenski de la televiziunea Kvartal 95 și câteva nume legate de Avakov și oligarhul Ihor Kolomoiski.

Sociologul Volodimir Ishchenko, invocat și el în articol, a apreciat faptul că noul președinte a echilibrat contradicțiile politice dintre pro-ruși și proeuropeni, dintre vorbitorii de limba rusă și cei de limba ucraineană.

La rândul său, politologul Victor Andrusiv a afirmat că principalele obstacole în calea implementării priorităților președintelui Zelenski ar fi inerția instituțională și așteptările nerealiste ale celor care vor schimbări rapide.

Andrusiv a concluzionat că rezultatul scrutinului din Ucraina reprezintă o alegere între un tratament care nu funcționa și un experiment cu risc ridicat de deces. A evidențiat că Ucraina a făcut un salt în necunoscut -  un test care ar dovedi dacă noile elite ucrainene își pot servi cu adevărat cetățenii.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu