Evenimentul zilei

Dum08092020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Rusia nu o să poată să-și mai ascundă accidentele nucleare

Rusia nu o să poată să-și mai ascundă accidentele nucleare

22 August 2019 - 

Într-o analiză a agenției Bloomberg  referitoare la explozia nucleară din 8 august de la Severodvinskde, publicată recent, autorul Jonathan Tirone opinează că astfel de evenimente vor fi din ce mai greu de negat în viitorul apropiat.

 

Autorul prezintă ca argumente informațiile cuprinse într-un raport realizat pentru Academia Națională de Șțiințe  a SUA  de o echipă de cercetători și publicat la 26 iulie a.c.. Oamenii de știință au reconstituit datele privind un accident nuclear de proporții care a avut loc în Rusia în anul 2017  dar care nu a fost anunțat.

Documentul demonstrează că în viitor va fi din ce în ce mai dificil ca informațiile privind ocurența unui accident nuclear să fie ținute secrete. Potrivit cercetătorilor, noile rețele de sisteme de detectare a radiațiilor, constelațiile de sateliți precum și afluxul de informații din social media contribuie la deschiderea de noi căi de acces la informații de acest tip nedivulgate de către un stat.

Acum putem să observăm puterea unei astfel de rețele de sisteme de detecție independente, administrată de cercetători”, a declarat Georg Steinhauser pentru Bloomberg, unul dintre principalii autori ai raportului.

Ceea ce s-a schimbat de la destrămarea Uniunii Sovietice este faptul că  tehnologii cu un nivel înalt de de detectare a radiațiilor, extrem de sensibile, au fost adăugate la sistemele globale de monitorizare și că o mare parte din datele generate de acestea sunt disponibile oamenilor de știință, potrivit cercetătorului Jeffrey Lewis din cadrul Centrului pentru Studii de Nonproliferare James Martin.

Trăim într-o eră a ubicuității datelor a afirmat Lewis, care folosește în mod obișnuit imagini obținute cu ajutorul sateliților, disponibile în trecut doar serviciilor de informații. Cercetătorii pot utiliza fluxuri diferite de informații pentru a-și confirma reciproc rezultatele și pentru a construi o imagine de ansamblu surprinzător de cuprinzătoare pe baza informațiilor publice.

Rețeaua actuală de monitoare de detectare a radiațiilor a fost construită , în mare măsură, ca urmare a ascunderii de către Rusia a informațiilor privind explozia de la centrala nucleară de la Cernobîl din anul 1986 a mai afirmat Steinhauser. Ca răspuns, cercetătorii europeni au creat o rețea independentă de monitorizare a radiațiilor denumită Inelul celor cinci“ ca va fi întotdeauna “pregătită și online“.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu