Evenimentul zilei

Vi07032020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Coreea de Nord și China celebrează 70 de ani de relaţii diplomatice

Coreea de Nord și China celebrează 70 de ani de relaţii diplomatice

06 Octombrie 2019 - 

Preşedintele chinez Xi Jinping a lăudat relaţia "durabilă, sănătoasă şi stabilă" dintre China şi Coreea de Nord, a anunţat duminică agenţia de presă chineză Xinhua, în timp ce cele două ţări celebrează 70 de ani de relaţii diplomatice, relatează AFP.

Relaţia între cele două ţări asiatice "a jucat un rol important şi pozitiv în menţinerea păcii şi stabilităţii regionale", a mai declarat Xi, citat de Xinhua.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un i-a trimis de asemenea un mesaj lui Xi, în care declară că "prietenia invincibilă" între cele două ţări "va fi nemuritoare pe calea realizării cauzei socialismului", a informat duminică agenţia oficială nord-coreeană KCNA. Kim a declarat că cele două ţări "vor apăra constant cauza socialismului şi vor apăra pacea şi stabilitatea în Peninsula Coreeană şi în lume".
Coreea de Nord a fost una dintre primele ţări care au recunoscut Republica Populară a Chinei după fondarea ei, în 1949.
Xi Jinping a fost primul lider chinez care s-a deplasat în ultimii 14 ani în Coreea de Nord, în iunie, într-o vizită extrem de simbolică.
Din martie 2018, Xi şi Kim au avut cinci întrevederi.
Cuvintele călduroase venite din partea Chinei intervin la două zile după o uriaşă paradă militară organizată pentru celebrarea a 70 de ani de la fondarea Chinei comuniste şi la o zi după finalizarea, în Suedia, a noilor negocieri între SUA şi Coreea de Nord asupra programului nuclear nord-coreean.
Phenianul a declarat că discuţiile de la Stockholm au eşuat. SUA "ne-au dezamăgit enorm", a declarat emisarul nord-coreean Kim Myong Gil. Însă Washingtonul a dat asigurări că a avut "discuţii bune" cu Phenianul.

Lasă un comentariu