Evenimentul zilei

Ma07072020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Putin a început instalarea echipamentelor pentru a tăia accesul Rusiei la World Wide Web

Putin a început instalarea echipamentelor pentru a tăia accesul Rusiei la World Wide Web

07 Octombrie 2019 - 
Putin a început instalarea echipamentelor pentru a tăia accesul Rusiei la World Wide Web Getty Images

Revista online Forbes analizează, într-un articol recent, măsurile întreprinse la nivelul Administrației prezidențiale ruse privind limitarea accesului la Internet. Președintele Vladimir Putin a semnat, la începutul acestui an, legea referitoare la segmentul de Internet rus (RuNet) care a are ca scop declarat protejarea infrastructurii de comunicații a țării, în cazul în care aceasta ar fi fost deconectată de la  World Wide Web.

 

 

Specialiștii consultați de Forbes au afirmat că acest lucrudeschide ușa către un firewall în stil chinezesc, care, de fapt, îi deconectează pe ruși de lumea exterioară.

 

Alexander Zharov, șeful autorității ruse de reglementare a comunicațiilor, Roskomnadzor a confirmat jurnaliștilor că echipamentele de deconectare au fost instalate pentru majoritatea rețelelor aparținând principalilor operatori de telecomunicații și RuNet va începe testarea la începutul lunii octombrie. Oficialul a declarat reporterilor că această testare are un rol  “contraofensiv”.

 

Guvernul susține că obiectivul său este să facă față „amenințărilor privind funcționarea stabilă, sigură și integrală a Internetului pe teritoriul rus”, prin centralizarea „rețelei generale de comunicații”. Acest lucru ar fi pus în practică prin implementarea unui sistem alternativ de nume de domeniu (DNS) utilizat cu scopul de a  să îndepărta traficul web din Rusia de serverele internaționale.

 

Potrivit Forbes, deși reprezentanții Roskomnadzor au ținut să sublinieze că RuNet va fi pus în funcțiune doar atunci când infrastructura de comunicații „va fi în pericol”, există o serie de întrebări cu privire la autoritatea și modalitatea în care ar fi luată o astfel de decizie. În categoria „amenințărilor” au fost incluse „riscuri privind integritatea sau stabilitatea rețelelor, riscuri naturale sau generate de om precum și amenințări de securitate”, cuprinzând o arie destul de vastă de acțiuni.

 

RuNet urmează să intre în vigoare în luna noiembrie. Potrivit raportului Freedom On The Net, „libertatea în ceea ce privește accesul la Internetul în Rusia a scăzut pentru al șaselea an consecutiv, ca urmare a demersurilor guvernamentale de a bloca populara aplicația de mesagerie Telegram și a numeroaselor inițiative legislative menite să restricționeze anonimatul online și să crească cenzura”. Potrivit analizei Forbes, nu există semne că lucrurile vor evolua în sens pozitiv în această privință.

 

 

 

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu