Evenimentul zilei

Ma07142020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină New York Times: Rusia a bombardat intenționat spitale civile din Siria

New York Times: Rusia a bombardat intenționat spitale civile din Siria

17 Octombrie 2019 - 
Spitalul sirian Kafr Nabl Spitalul sirian Kafr Nabl AFP/Getty

Potrivit unei anchete a cotidianului american The New York Times, forțele aeriene ruse au bombardat, în mod repetat, spitale din Siria în timpul campaniilor militare ale Moscovei având ca scop zdrobirea ultimelor grupuri de rezistență împotriva președintelui Bashar al-Assad.

 

Jurnaliștii NYT au realizat, pe baza înregistrărilor radio aparținând Forțelor Aeriene Ruse nepublicate anterior, jurnalelor de bord ale aeronavelor și relatărilor martorilor, o analiză care a permis publicației americane să-i conexeze pe piloții ruși de bombardarea, în luna mai, a patru spitale în doar 12 ore.

Perioada de 12 ore, începând cu data de 5 mai, este o mică parte a războiului aerian desfășurat în Siria, dar reprezintă un “microcosmos” al intervenției militare a Rusiei  în războiul civil din Siria, inițiată în urmă cu patru ani. Un nou front în conflict a fost deschis, recent, de forțele turce care au trecut granița, în cadrul unei campanii împotriva unor miliții conduse de kurzi.

Rusia a fost acuzată de multă vreme că a efectuat atacuri sistematice împotriva spitalelor și clinicilor din zonele deținute de rebeli, ca parte a unei strategii menită să-l ajute pe Assad să obțină victoria în conflictul militar care durează de opt ani.

Medicii din cadrul Organizației pentru Drepturile Omului care monitorizează atacurile asupra personalului medical din Siria, au documentat, din 2011, cel puțin 583 de astfel de atacuri, 266 dintre acestea desfășurându-se din momentul în care Rusia și-a început intervenția în Siria, în luna septembrie 2015. Cel puțin 916 lucrători medicali au fost uciși.

Potrivit anchetei NYT, unul dintre locurile vizate de raidurile rusești a fost Spitalul Nabad al-Hayat din provincia Idleb. Atacat de trei ori din 2013, acest centru medical a fost mutat într-un complex subteran. El a fost evacuat cu trei zile înainte de atac în urma obținerii unor informații privind un bombardament iminent.

Totuși, potrivit New York Times, un complice de la sol a comunicat coordonatele spitalului pilotului, care a confirmat după câteva minute că a reperat ținta. Persoana de la sol a dat apoi undă verde pentru atac și, în același timp, un observator însărcinat cu avertizarea populației civile în caz de raid a identificat o aeronavă rusă care survola zona. Jurnaliștii au filmat apoi atacarea  spitalului cu trei bombe.

În următoarele 12 ore, alte patru spitale - Kafr Nabl și Kafr Zita și Al Amal, ultimul specializat pe pediatrie - au fost bombardate într-o modalitate asemănătoare, a adăugat ziarul citat.

Cele patru spitale comunicaseră anterior coordonatele lor Organizației Națiunilor Unite pentru a fi incluse pe o listă cu obiective care să fie ocolite de atacuri aeriene, a menționat New York Times.

Bombardarea intenționată a spitalelor este considerată crimă de război de dreptul internațional. Rusia și Siria au dezmințit în permanență că au vizat instituții civile, dând asigurări că nu intenționează să atace decât grupări "teroriste".

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu