Evenimentul zilei

Lun07062020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină În ciuda acțiunilor sale, statul rus se află în plin declin!

În ciuda acțiunilor sale, statul rus se află în plin declin!

06 Noiembrie 2019 - 

Joseph S. Nye Jr., cunoscutul profesor al Universității Harvard și autorul a numeroase cărți de succes, a declarat că este puțin probabil ca Rusia să aibă din nou resursele necesare pentru a putea să echilibreze puterea cu SUA. Putin a înlocuit SUA în Siria, a găzduit un summit african și încă intervine în Ucraina, Rusia nu e atât de puternică, însă aceste aparențe pot fi înșelătoare!

 

În cadrul articolului publicat de prestigioasa organizație non-profit Project Syndicate, ne este adus aminte că în anul 1959, liderul sovietic Nikita Hrușciov a adus laude Uniunii Sovietice, spunând că o să întreacă SUA până în anul 1970. Dar URSS s-a prăbușit, lăsând o Rusie ofilită în mod semnificativ, cu slabe șanse de revenire.

De asemenea, Rusia este puternic dependentă de exporturile sale de energie. PIB-ul său este de doar 1,7 trilioane de dolari, pe când PIB-ul SUA este de 21 bilioane de dolari.  Azi, PIB-ul Rusiei este o șeptime din cel al Chinei, pe când în 1989 economia sovietică era de două ori cât a statului chinez.

Universitățile din Rusia nu sunt calificate în top 100, sistemul de sănătate publică e slab, speranța de viață medie este 72 de ani, mai scurtă cu 5 ani față de Europa, iar populația sa ar putea să scadă de la 145 de milioane la 121 milioane până la jumătatea secolului, conform rezultatelor unui proiect derulat de Națiunile Unite. Mai mult, instituțiile sunt corupte și problemele demografice și de sănătate sunt grave. Planurile președintelui Medvedev de modernizare nu au fost realizate din cauza corupției generalizate.  

După sancțiunile statelor occidentale, Putin s-a orientat către China. Deși există o cooperare și un parteneriat între cele două state, obstacole serioase pentru o alianță ruso-chineză persistă, neîncrederea fiind unul dintre acestea. De exemplu, în secolul al XIX-lea nici o țară nu a luat mai mult pământ de la China cum a luat Rusia. Toate aceste probleme pe care Rusia le întâmpină, arată că nu este la nivelul SUA și că Rusia nu poate să ajungă la nivelul SUA.

Lasă un comentariu