Evenimentul zilei

Vi07102020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină Criticile Președintelui Emmanuel Macron la adresa NATO

Criticile Președintelui Emmanuel Macron la adresa NATO

30 Noiembrie 2019 - 

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, nu are deocamdată o idee definitivă despre rolul pe care ar dori să îl joace NATO, a afirmat un responsabil american, cu câteva zile înainte de summitul organizat la Londra cu ocazia împlinirii a 70 de ani de înfiinţarea Alianţei Nord-Atlantice, relatează AFP.

"Preşedintele Macron caută încă să ştie ce doreşte pentru grup", a declarat acest responsabil sub acoperirea anonimatului.
Summitul de la Londra, prevăzut să fie un mare moment de unitate între aliaţi, se anunţă umbrit de tensiunile actuale dintre Paris şi Ankara, doi membri cheie ai organizaţiei.
Preşedintele francez a estimat că NATO se află în stare de "moarte cerebrală" după ofensiva lansată de preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în nord-estul Siriei, fără nicio consultare cu aliaţii şi după retragerea soldaţilor americani din regiune, interpretată ca o undă verde pentru operaţiune din partea preşedintelui american. În consecinţă, Emmanuel Macron a lansat un apel la revizuirea strategiei Alianţei.
Șeful statului turc l-a criticat virulent pe omologul său francez afirmând că această apreciere reflectă o înţelegere 'bolnavă şi superficială' şi recomandându-i să verifice dacă nu cumva el însuşi este 'în moarte cerebrală'.
Refuzând să comenteze disputa verbală dintre Paris şi Ankara, responsabilul american a minimizat, totuşi, repercusiunile criticilor formulate de Emmanuel Macron la adresa NATO, considerând că acestea se înscriu "în normele democraţiei în politică, în special democraţia în politică din NATO".
Pe de altă parte, preşedintele Donald Trump şi omologul său francez împărtăşesc "un nivel sănătos de respect reciproc", a ţinut să sublinieze responsabilul american.

Lasă un comentariu