Evenimentul zilei

Lun08102020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină DW: Rusia a fost exclusă de la Jocurile Olimpice şi de la Mondialul din 2022

DW: Rusia a fost exclusă de la Jocurile Olimpice şi de la Mondialul din 2022

12 Decembrie 2019 - 

Potrivit Deutsche Welle, sportivii din Rusia nu vor avea dreptul să participe la Olimpiada de la Tokyo din 2020 iar echipa de fotbal a Rusiei va fi exclusă de la Mondialul din 2022 din Qatar.

 

Agenția Mondială Anti-Doping/ WADA a decis luni să excludă Rusia de la Jocurile Olimpice şi de la toate Campionatele Mondiale timp de patru ani, pentru a sancţiona astfel falsificarea datelor controalelor efectuate de laboratorul de la Moscova, a declarat un purtător de cuvânt al agenţiei la finalul şedinţei Comitetului Executiv, desfăşurată la Lausanne.

Deutsche Welle a relatat că WADA a luat această decizie extremă după ce Rusia a fost acuzată că a mușamalizat mii de rezultate pozitive la testele antidoping ale sportivilor ruşi. Deși are termen de 21 de zile pentru a face recurs la TAS, Rusia nu are ''nicio şansă'' de a câştiga în apel, a spus şeful Agenţiei Anti-Doping din Rusia (RUSADA), Iuri Ganus.

Comisia de revizuire a conformităţii (CRC) a recomandat, între altele, excluderea drapelului Rusiei de la JO şi de la toate Campionatele Mondiale timp de patru ani, cu posibilitatea prezenţei sportivilor ruşi la aceste competiţii sub drapel neutru. Scandalul vizându-i pe sportivii ruși a apărut în 2015, când WADA a stabilit că Rusia a girat apariția unui "sistem instituţional" de dopaj, perioada vizată fiind 2011-2015.

În urma unui raport care a scos la iveală un presupus program de dopaj în masă impus de Moscova, WADA a suspendat în 2016 sportivii ruşi și a continuat investigaţia printr-un organism independent, CRC - comisia de revizuire a conformităţii. În context, Rusiei i s-a cerut să prezinte mii de teste doping. În urma analizării probelor, CRC a ajuns la concluzia că acțiunile rusești sunt neconforme cu regulile WADA.

Potrivit raportului CRC, Rusia ar fi ascuns "sute'' de rezultate suspectate ale testelor antidoping din fişierele sale transmise Agenţiei Mondiale Antidoping la începutul anului.

Transmiterea acestor informații era o condiţie necesară pentru ridicarea sancţiunilor anterioare împotriva Agenţiei Ruse Antidoping.

Deutsche Welle  a citat declarațiile premierul Dmitri Medvedev potrivit cărora excluderea Rusiei pentru o perioadă de patru ani de la Jocurile Olimpice de către Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) arată o "isterie antirusească"dar a admis totuși că există "probleme serioase" de dopaj în sportul din ţara sa.

"Toate aceste decizii se repetă împotriva unor sportivi care au fost deja pedepsiţi, ceea ce te face să te gândeşti la continuarea unei isterii antiruseşti devenită cronică", a declarat Medvedev.

Evzmd.md

Website evzmd.md

Lasă un comentariu