Imprimă această pagină

MIHAI FIFOR: „Indiferent de formele de sprijin pe care ni le va permite cadrul legal, Centrul de Recuperare va rămâne proiectul Asociației (AMVVD -n.r.)”

22 Iunie 2018 - 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Membrii Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir” (AMVVD) l-au primit astăzi (21.06.2018 - n.r.), la Centrul de Recuperare, Refacere și Reabilitare (CRRR-AMVVD) de la Mănăstirea Dealu -Târgoviște, pe Ministrul Apărării - Mihai Fifor.

Împreună cu Ministrul Apărării au venit și primarii de la Târgoviște și Aninoasa, prefectul și conducerea Consiliului Județean Dâmbovița pentru a vizita locul unde va fi viitorul Centru de Refacere, Recuperare și Reabilitare - AMVVD destinat militarilor veterani ai Teatrelor de Operații. Conduși de AMVVD și de Asociația Valleriana prin prima clădire a viitorului centru „vizitatorii” au realizat măreția acestui proiect.

„Remarcabilă și de toată lauda implicarea partenerilor Asociației (...) Va fi mult de lucru, dar veteranii noștri au dovedit deja, prin misiunile îndeplinite în teatrele de operații, că știu să treacă peste orice încercare cu determinare, forță, curaj și tenacitate. Vor izbândi cu siguranță și în aceasta.
Foarte important de precizat, și am discutat despre aceasta cu conducerea AMVVD: indiferent de formele de sprijin pe care ni le va permite cadrul legal, Centrul de recuperare va rămâne proiectul Asociației, care l-a gândit, pentru a cărui implementare luptă cu atâta dedicare și care va știi cel mai bine să-l gestioneze”, a scris, la scurt timp, ministrul Fifor pe pagina de facebook.

Un vis aproape devenit realitate

De peste trei ani de zile această asociație apolitică, AMVVD, se „luptă” să facă un centru de recuperare pentru militarii răniți ai TO. La început, când erau doar o mână de oameni, nimeni nu a crezut în visul lor. De ceva timp, de mai bine de jumătate de an, asociația a devenit o forță cu peste 10.000 de oameni (militari veterani în activitate, rezervă și retragere, oameni din MAI, jandarmerie dar și din societatea civilă). Au urmat zile și nopți nedormite, săptămâni de cătuare, luni de frământare, ani de așteptare până când cu ajutorul unui om cu credință, naționalist și visător (așa cum îi place să spună) militarii veterani ai TO au reușit să vadă cum prinde contur visul lor.

Nu mai au mult până când visul va deveni realitate și asta au înțeles-o foarte bine cei care fac parte din AMVVD. Acest vis i-a unit mai mult. Cele 15 sucursale răspândite în toată România au reușit să aducă câțiva oameni de afaceri care să-i sprijine, să le ofere ajutorul necondiționat. Au reușit să convingă câteva firme că acest proiect este indispensabil militarului veteran rănit, că un asemenea centru România nu are.

Militarii veterani au făcut un clip umanitar pentrustrângere de fonduri. Oamenii de afaceri care s-au alăturat AMVVD-ului au înțeles că merită să „lupte”, să „viseze”, alături de cei care au făcut posibil acest lucru, căutând la rândul lor să aducă și alțe firme cu potențial financiar. Mass-media românească a înțeles mesajul și s-au alăturat și ei câutând a ține la curent populația cu noutățile venite din Dâmbovița de la Mănăstirea Dealu.  Și asta nu-i tot! Din surse, am aflat că AMVVD are agenda plină... Urmează alte zile si nopți de muncă asiduă pentru visul lor. Pentru ei nu mai contează acum durerea rănilor, a bolilor, nu mai au timp de ei. Acum, vor face ce știu mai bine. Vor lupta „chiar și cu prețul vieții” ca la anul pe vremea asta să spună cu zâmbetul pe buze AM REUȘIT!

După șase luni de la preluarea contractului s-au trezit autoritățile locale să facă declarații cu privire la centru

„Legat de spitalul de la Mănăstirea Dealu, acolo încearcă o asociaţie a veteranilor din teatrele de operaţii să realizeze o anume investiţie, astăzi a căpătat contur o altă idee, și anume să gândim un schimb între Primăria Târgoviște și Ministerul Apărării Naționale, primăria va primi terenul de 19 ha (de la o unitate militară care va fi relocată Teiș - n.r.) ministerul să preia în proprietate toată locația de la Mănăstirea Dealu. Asta înseamnă că acolo se va dezvolta un centru național de tratament pentru militari, de asemenea acolo putem să mutăm Policlinica militară din Târgoviște, care nu are spații suficiente și adecvate”, a precizat Adrian Țuțuianu

Întrebările mele sunt: De ce acum, după al 12-lea ceas, s-au trezit? De ce până acum nici Ministerul Apărării, nici autoritățile nu au făcut nimic ca acești militari veterani să aibă posibilitatea să se trateze la ei acasă? De ce acum când „o asociație” vrea să facă ceva pentru ei (militarii veterani răniți - n.r.) se trezesc autoritățile să dea declarații care să pună în umbră toată munca asociației? De ce până acum nimeni nu a făcut nimic și când AMVVD a început să facă s-au trezit că acolo pot muta și „Policlinica militară din Târgoviște, care nu are spații suficiente și adecvate”. De câți ani de zile știau acest lucru? De ce nu s-a făcut nimic până acum? De ce militarul român nu a avut și nu are condiții (la Târgoviște - n.r.)? 

Reamintim că, Adrian Țuțuianu a fost  ministru al Apărării și nu s-a implicat pe vremea domniei sale în a găsi soluții ca militarul român, fie el veteran sau nu, să aibă în Policlinica militară „spații suficiente și adecvate” (dovada este situația actuală - n.r.).

CENTRUL DE RECUPERARE, REFACERE ȘI REABILITARE este al AMVVD

„Luptă în Teatrele de Operații pentru România, mulți se întorc răniți și mutilați, dar și marcați de ceea ce văd și trăiesc acolo… Cu toate astea, nu au un centru de recuperare nicăieri în țară. Militarii și veteranii au mutat acum lupta în România, pe „frontul” de acasă, animați de uriașa dorință de a avea un astfel de centru, în care recuperarea fizică și psihică să devină o realitate. Iar speranța a venit de la Târgoviște, unde va fi deschis unicul Centru de Recuperare, Refacere și Reabilitare (CRRR - AMVVD), un proiect ambițios al Asociației Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir” (AMVVD), pentru care însă este nevoie de multă implicare la toate nivelele.”, viuau ziarele pe 23 februarie 2018.

De atunci membrii asociației au făcut tot ce le-a stat în putință să demareze lucrările (și au demarat - n.r.) pentru acest proiect. Au făcut campanii umanitare, militari răniți grav în Afganistan, copiii voluntarilor și membrii sucursalelor, voluntari din societatea civilă au muncit în curtea acestui centru.

La acțiuni a fost prezent și plutonierul major Ionuț Butoi și, în căruciorul cu rotile, a încurajat camarazii și voluntarii cu starea de spirit și dorința incredibilă de a… merge mai departe, chiar dacă meseria i-a adus o imobilizare pe viață: „Am venit să îi susțin moral, pentru că fizic nu pot. Un astfel de centru ar însemna foarte mult pentru noi, având în vedere ca la ora actuală nu există unul. Ar însemna foarte mult, pentru că orice militar are nevoie de refacere când se întoarce din misiune”, scriau cei de la dbonline.ro.

Marius Apostol,
președintele Asociației Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir” (AMVVD), a precizat: „Încă din anul 2014, Asociația și-a asumat înființarea și în România a unui centru de recuperare și refacere pentru militarii răniți în Teatrele de Operații și pentru veteranii din TO. La ora actuală, Asociația, în urma unui contract de comodat încheiat cu Primăria Târgoviște pe o perioadă 74 de ani, a ajuns să preia acest centru de la Mănăstirea Dealu pentru a se crea acest Centru de recuperare. Este un volum foarte mare de muncă, sunt costuri foarte mari, cred că trebuie ca oamenii de afaceri, clasa politică, societatea civilă să înțeleagă că avem nevoie de dumnealor. Fără dumnealor, nu va exista un astfel de centru. Suntem în discuții cu anumite firme. Speram ca prin aceste donații să avem banii necesari. Avem o colaboare cu o firmă de proiectare și arhitecți, tot voluntari, în mare parte știm ce trebuie să facem și cum să facem. Este însă prea devreme să estimăm valoarea totală, pentru Pavilionul A, avem idee din ce ne-au spus proiectanții dar vom vedea. Cred că mai degrabă, este valabil inclusiv pentru noi, ar fi mai puține vorbe și mai multe fapte, ca să avem realizările finale pe data de 11 noiembrie”.

Cu toate că România are peste 200 de militari răniți și peste 30.000 de veterani, foști luptători în Teatrele de Operații, nu există niciun centru de recuperare, în special unul în care refacerea fizică și mai ales psihică să se poată realiza alături de familiile și de copiii acestora.

Piatra de încercare a Asociației, înhămată la un proiect uriaș, greu de descris în cuvinte, de importanță vitală pentru militari și veterani, o reprezintă construcția Pavilionului A al viitorului Centru. Acesta are, potrivit președintelui AMVVD, 5000 de mp, peste 70 cabinete medicale și 74 locuri de cazare pentru veterani. Lucrările sunt realizate aproximativ 60%, s-au investit un milion de euro în reabilitare (investiție făcută cu ajutorul Asociației Valleriana) și, din surse, s-a aflat că
1 milion de euro va costa înzestrarea.

.

 

 

 

 

Cristina Mathias

Articole recente - Cristina Mathias

Articole înrudite