Evenimentul zilei

Ma08042020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Presa străină România Militarii botoșăneni și ieșeni, membrii ai AMVVD, la porțile primului oraș închis în România pentru a asigura carantina în și din zona metropolitană Suceava

Militarii botoșăneni și ieșeni, membrii ai AMVVD, la porțile primului oraș închis în România pentru a asigura carantina în și din zona metropolitană Suceava

01 Aprilie 2020 - 

14 militari din cadrul Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” Botoșani și membrii ai Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie- Izvorâtorul de Mir” (AMVVD) au intrat, în noaptea de 30 martie, în dispozitiv intervenind în sprijinul forțelor Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura carantina în municipiul Suceava și cele 8 comune adiacente din cadrul Zonei metropolitane Suceava. Astăzi, 1 aprilie 2020, au fost schimbați de alți 46 de militari ai Batalionului 151 Infanterie ,,Războieni" din Brigada 15 Mecanizată ,,Podu Înalt" . Militarii acționează în sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, pe raza județului Suceava, pentru punerea în aplicare a măsurilor stabilite în ordonanțele militare emise până în prezent.

Cei 14 militari botoșăneni au fost conduși de lt.col. Sorin Ioan Ciobanu, președintele sucursalei AMVVD Botoșani, comandantul misiunii, ofițer care a participat până acum la șase misiuni în Afganistan în cadrul Operațiunii de menținere a păcii „Resolut Support” asigurată de trupele NATO, au plecat în azi-noapte în misiunea asigurată în baza ordonanțelor militare, dar mai ales în baza Ordonanței militare nr. 6 emisă în cursul serii de luni, 30 aprilie. 

Ei au asigurat șapte puncte fixe de control la intrările/ieșirile din municipiul Suceava, în comun cu celelalte forțe din cadrul sistemului național de ordine și siguranță publică.

Noua misiune a venit în contextul în care, prin Ordonanţa Militară nr. 6, a fost instituită, pe perioada stării de urgenţă, măsura carantinării în municipiul Suceava şi în zona limitrofă formată din opt comune, respectiv Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi, Mitocu Dragomirnei. În acest sens au fost instituite puncte fixe pe DJ 178 centrul localităţii Mihoveni, DN 17 Trei Movile, DJ 209C Moara, DN 2 cu DJ 74C Cumpărătura, DJ 208A Bosanci spre Luncuşoara, DJ 290 Văratec, DN 29 Salcea, DN 2 Pătrăuţi, DN 29A cu DJ 208D Adâncata, DC 59 Feteşti. Totodată, la nivelul judeţului Suceava, pe căile de acces au fost instituite alte şase puncte fixe, respectiv pe DN 2 Drăguşeni, DN 17B Broşteni, DN 17 Poiana Stampei, DN 18 Cârlibaba, DJ 208A Dolhasca, DN 2 cu DN 29C Siret.

Alte două puncte fixe de control sunt operaţionalizate prin instituirea de puncte fixe de control constituite din poliţişti, jandarmi şi militari de către autorităţile responsabile din judeţele limitrofe pe DJ 208 C – Vorona (Botoşani) şi DN 15 C – Oglinzi (Neamţ), conform monitorulbt.ro.

Coordonator al misiunii, lt.col. Sorin Ioan Ciobanu - președintele sucursalei AMVVD Botoșani a fost uluit de faptul că mulți suceveni nu respectă măsurile de autoizolare și nici de distanțare socială recomandate de autorități. 

„Am văzut oameni așteptând în stațiile de transport public, fără să respecte măsurile minime de autoprotecție. Le-am recomandat să poarte măști de protecție și mănuși, dar păreau să nu înțeleagă importanța utilizării acestor echipamente. Este vorba de o indiferență care duce spre indolență. Din păcate, aceste atitudini din partea celor care nu înțeleg să se conformeze măsurilor de autoprotecție se resfrâng și asupra noastră.”, a spus ofițerul botoșănean, conform monitorulbt.ro.

Misiunea va fi pe tot parcursul măsurilor speciale dispuse prin Ordonanța Militară nr.6, militarii urmând să asigure servicii în ture a câte 12 ore. Astfel, cei din cadrul Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” Botoșani au fost înlocuiți de cei din Batalionului 151 Infanterie ,,Războieni" din Brigada 15 Mecanizată ,,Podu Înalt" și de 40 de militari din Batalionul 17 Vânători de Munte ,,Dragoș Vodă" din Vatra Dornei. Aceștia desfășoară misiuni de patrulare în puncte fixe în același județ.

„Un număr de aproximativ 46 de militari ai Batalionului 151 Infanterie ,,Războieni" din Brigada 15 Mecanizată ,,Podu Înalt" acționează în sprijinul Ministerului Afacerilor Interne, pe raza județului Suceava, pentru punerea în aplicare a măsurilor stabilite în ordonanțele militare emise până în prezent. De asemenea, în afară de militarii noștri, alți peste 40 de militari din Batalionul 17 Vânători de Munte ,,Dragoș Vodă" din Vatra Dornei desfășoară misiuni de patrulare în puncte fixe în același județ. În Iași, peste 30 de militari execută misiuni de sprijin în puncte fixe și misiuni de patrulare pe raza județului, alături de ceilalți angajați ai sistemului național de apărare și ordine publică”, a spus pentru evz.md, ofiţerul de informare şi relaţii publice al Brigăzii 15 Mecanizate , locotenentul Andrei Vicol. 

Am stat de vorbă și cu președintele sucursalei AMVVD Bacău - Raul Simion care, deși anul trecut s-a pensionat, a înțeles gravitatea lucrurilor și încearcă să dea o mână de ajutor, ca voluntar, cu tot ce poate. A dus către diverse instituții măști, mănuși și dezinfectant.

A fost și a dus alimente la veterani de război și, nu în ultimul rând, a păstrat legătura mereu cu membrii AMVVD din zona Moldovei, camarazii activi, pentru ai ajuta: „Unii oameni nu înțeleg să se conformeze măsurilor de autoprotecție iar asta se resfrânge și asupra noastră. A noastră, a tuturor. A familiilor noastre, a copiilor noștri. Cu toții avem familii, cu toții ne gândim la copiii noștri și vrem să le fie bine. Și pe această cale fac apel la toți oamenii să asculte și să respecte măsurile de siguranță impuse. De noi toți depinde viitorul nostru! Oameni buni, noi încercăm să vă ajutăm, încercam să vă păzim, dar cel mai bine o puteți face voi. Gândiți-vă la famile, la copii, la viitorul vostru. Asociația face eforturi la nivel național să ajute, face voluntariat zi de zi în frunte cu președintele AMVVD Marius Apostol, militar veteran rănit în Afganistan, care acum este pensionar. Alături de el sunt alti rezervisti, civili, membrii ai asociației care se bat să fie bine, să dea o mană de ajutor celor care au nevoie. La Constanta, președintele sucursalei AMVVD Constanța, Cristi Crăciun, împreună cu alți membrii au început să ducă ajutoare batrânilor. La Iasi, colegul nostru, președintele AMVVD Iași Cătălin Dobrea în puținul timp liber coordonează echipa de voluntari pentru ajutoarele bătrânilor. La Neamț, președintele sucursalei AMVVD Neamț Sumănaru Mihai neputând să se ocupe de sucursală fiind militar activ a lăsat frâiele rezerviștilor și civililor pentru a face voluntariat pentru persoanele vârstnice. La Focșani, președintele sucursalei AMVVD Vrancea Marius Barbu este și el militar activ, dar cu toate astea, printre picături de timp liber, ajută sau coordonează voluntariatul membrilor AMVVD Vrancea. La Suceava, colegul nostru Florea Dumitru, veteran rănit în Afganistan, președintele sucursalei AMVVD Suceava de două săptămâni a început și el voluntariatul în timpul liber și a avut grijă de cei nevoiași. Acum, fiind activ, este la datorie urmând ca familia lui să se ocupe de ajutoare. Și astea sunt doar câteva exemple. După cum vedeti, noi toți din toată țara încercăm să ajutăm cum putem, cu ce putem.  Ajutați-ne și respectați măsurile împuse ca să vă putem ajuta! #STAȚI ACASĂ, stați în casă!” 

Lasă un comentariu