Evenimentul zilei

Sam01202018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate A fost lansat un proiect ce ține de prevenirea diabetului zaharat și informarea populației

A fost lansat un proiect ce ține de prevenirea diabetului zaharat și informarea populației Recomandat

11 August 2017 - 

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a lansat proiectul „Rețeaua de școli ale pacientului cu diabet pentru fortificarea eforturilor de prevenire a diabetului zaharat”. Proiectul va fi realizat de către Asociația Obștească PRODIAB în parteneriat cu Școala de Management în Sănătate Publică, cu suportul ministerului de resort.

Scopul proiectului este de a fortifica capacitățile sistemului de sănătate publică în ceea ce privește promovarea cunoștințelor în rândurile populației, în special, în  grupurile de risc pentru diabet și în rândul pacienților care suferă de această boală, despre factorii de risc și comportamentul corect pentru prevenirea complicațiilor bolii.

Diabetul zaharat reprezintă o maladie cu un impact grav asupra sănătăți publice. În anul 2015, la nivel mondial erau înregistrate peste 415 milioane persoane cu diabet, iar către anul 2040  se estimează că această cifră va ajunge la 642 mln. Diabetul zaharat și complicațiile sale reprezintă una din cauzele principale de deces și în Republica Moldova, ocupând locul șapte în structura mortalității. Anual, se depistează cu diabet  mai mult de 10 mii de persoane, dintre care circa 70 de copii, relevă Serviciul informare și comunicare cu mass-media de la Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Astăzi, în țară sunt înregistrate cu diabet peste 100 mii persoane, dintre care cca 400 de copii. Totuși, se estimează că această cifră poate fi mult mai mare, deoarece rata depistării timpurii a diabetului este foarte joasă, ceea ce duce la diagnosticul târziu al maladiei, lăsate fără control și cu apariția complicațiilor grave și ireversibile.

Crearea Școlilor ale Pacientului cu Diabet este o acțiune care vine în susținerea obiectivelor incluse în Planul Național de prevenire și control a diabetului zaharat pentru anii 2017-2021, în special ceea ce ține de informarea, educarea populației și promovarea sănătății. Școlile vor fi create în fiecare Centru teritorial de Sănătate Publică și vor desfășura activități de educare și promovare pentru pacienții cu diabet și persoanele din grupurile de risc din raion.

Proiectul este finanțat de Federația Mondială de Diabet și va fi implementgat timp de doi ani.

 

Lasă un comentariu