Evenimentul zilei

Dum02182018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Dacă sănătate mintală nu e, ce credeți că mai e? Depresiile – lider pe lista cauzelor de boli și dizabilități la nivel mondial

Dacă sănătate mintală nu e, ce credeți că mai e? Depresiile – lider pe lista cauzelor de boli și dizabilități la nivel mondial

10 Octombrie 2017 - 

Stresul profesional, conflictul de muncă-viață, hărțuirea și violența persistă și se ridică la costuri sociale nepermis de mari. În consecință, în cazul depresiilor, devenite lider pe lista cauzelor de boli și dizabilități la nivel mondial, cei care suferă de ele sau de alte tulburări mintale, se pot simți incapabili să muncească sau devin mai puțin productivi. 

Centrul Național de Sănătate Publică precizează că, statistic, una din patru persoane mature suferă de anumite probleme asociate sănătăţii mintale. În același timp, una din cinci persoane din cele angajate se confruntă la locurile de muncă cu stări afectate pentru sănătatea ei mintală, transmite IPN.

Anual, la 10 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Sănătății Mintale, iar în acest context, specialiștii avertizează că suprasolicitarea și complexitatea sporită a muncii, presiunea timpului, remunerarea inechitabilă etc. generează depresie.

Există o serie de probleme de sănătate mintală ce pot surveni într-un mediu de lucru deficient: Sindromul de ardere profesională: o stare de epuizare fizică, psihică și emoțională produsă de stresul prelungit, fiind o consecință a dezechilibrului dintre cerințe, resurse și gradul de satisfacție profesională. Depresia și anxietatea produc la nivel global un trilion de dolari în costuri legate de productivitatea muncii. Hărțuirea și brutalizarea la locul de muncă sunt probleme raportate frecvent, cu impact major asupra sănătății mintale a angajaților.

Datele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale arată că în Republica Moldova locuiesc circa 60 de mii persoane cu probleme de sănătate mintală, dintre care circa 28 de mii au grad de dizabilitate. În țară sunt 182 de medici psihiatri, adică cinci specialiști la 100 de mii de locuitori. 

 

 

Lasă un comentariu