Evenimentul zilei

Vi11162018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Mașini noi pentru laboratoarele din cadrul Centrelor de Sănătate Publică

Mașini noi pentru laboratoarele din cadrul Centrelor de Sănătate Publică

07 Decembrie 2017 - 

Zece laboratoare din cadrul Centrelor de Sănătate Publică teritoriale au fost dotate cu 12 mașini noi, care vor fi utilizate pentru colectarea probelor și vor servi ca suport tehnic pentru deplasarea specialiștilor în focarele de boli contagioase.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, au fost dotate cu mașini noi laboratoarele din Centrele de la Edineț, Bălți, Soroca, Ungheni, Chișinău, Orhei, Căușeni, Cahul, Comrat, Hîncești.

„Serviciile medicale trebuie să fie mai accesibile și mai aproape de pacienți. Cele 12 autovehicule pe care le repartizăm astăzi vor contribui la realizarea investigațiilor de laborator în termeni eficienți și rapizi”, a menționat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș.

Laboratoratoarele de performanță acordă un șir de servicii medicale, printre care: efectuarea investigaţiilor microbiologice, diagnosticul serologic de laborator al bolilor transmisibile, inclusiv a markerilor hepatici, infecţia cu HIV/SIDA, determinarea sensibilităţii la un spectru larg de antibiotice, asigurarea controlului calităţii şi inofensivităţii a produselor alimentare, apei potabile şi altor obiecte de control după indicatori sanitaro-microbiologici.

Pentru procurarea autovehiculelor s-au cheltuit 2.500.000 de lei din mijloacele financiare suplimentare prevăzute în bugetul Centrului Național de Sănătate Publică pentru anul 2017.

Instituirea laboratoarelor de performanţă în cadrul Centrelor de Sănătate Publică teritoriale a fost aprobată în anul 2016, având drept scop eficientizarea și consolidarea activității de supraveghere de stat a sănătăţii publice.

 

Lasă un comentariu