Evenimentul zilei

Dum01202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate CUM se manifestă alergia la mucegai

CUM se manifestă alergia la mucegai

21 Decembrie 2017 - 

Mucegaiurile se dezvoltă în camere umede, vechi şi prost ventilate, în pivniţe în care există multă umezeală, în băi, pe pereţii de exterior umezi şi reci, sub tapet, pe pereţii din spatele dulapurilor, în spatele tablourilor înrămate, sub mochete, în umidificatoare, sisteme de aer condiţionat, ghivecele plantelor, sere şi chiar în frigidere. De asemenea, se pot înmulţi pe suprafaţa unor alimente, fructe, legume, pâine sau branză. De altfel, enzimele provenite din mucegaiuri sunt adeseori utilizate in industria de prelucrarea a alimentelor.

Iată care sunt simptomele alergiei declanşate de mucegai:

- strănuturi, mâncărime de nas, secreţii nazale apoase, blocarea nasului cu dificultăţi de respiraţie, scăderea mirosului şi migrene;

- mâncărimi de ochi, înroşirea conjunctivelor, lacrimare şi edeme ale pleoapelor;

- tuse, fie productive, ca în bronşită, fie seacă, iritativă, şuierătoare şi cu dificultate acută în respiraţie, ca în criza de astm;

- mâncărime şi înroşire a pielii, erupţie de tip urticarie sau dermatită;

- balonare, greaţă, vărsaturi, dureri abdominale şi scaune diareice.

Se poate enumera un număr mare de factori care vă pot face să aveti mai multe şanse sa dezvoltati o alergie la mucegai sau să vi se agraveze simptomele unei alergii preexistente.

În primul rând, este de menţionat istoricul familial de alergii, factorii genetici cântărind mult în aparitia unei boli atopice. De asemenea, expunerea în  agricultură, la prelucrarea laptelui, exploatarea lemnului recondiţionarea mobilei sau obiectelor de artă vechi, lucrul  în sere, în construcţii, în  vinificaţie şi în industria panificaţiei etc.

Dacă locuiţi  într-o casă cu umiditate ridicată, acest fapt poate atrage după sine o sensibilizare alergică la mucegaiurile de interior. Dacă umiditatea interioară este mai mare de 50%, este posibil să aveţi implicit o expunere crescută la mucegai chiar în casa voastră.

Dacă lucraţi sau trăiti într-o clădire care a fost expusă la umezeala excesivă, riscul e foarte mare. Exemplele includ infiltraţiile masive de apa din timpul ploilor abundente sau pagubele produse de inundaţii. Umiditatea excesiva va permite mucegaiului să înflorească.

De asemenea, dacă aveţi o casă cu o ventilaţie slabă, nu uitaţi să vă verificaţi garniturile de etanşare de la ferestre, care pot prinde umezeală în interior , creând condiţii ideale pentru creşterea mucegaiului. De asemenea, să vă schimbati periodic filtrele de la sistemele de ventilatie. Zonele veşnic umede, cum ar fi băile, bucătăriile sau  subsolurile  sunt vulnerabile şi trebuie atent verificate.

 

Lasă un comentariu