Evenimentul zilei

Vi12142018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Bolile provocate de nivelul ridicat al umidității din cameră

Bolile provocate de nivelul ridicat al umidității din cameră

22 Ianuarie 2018 - 

Un nivel prea mic al umidității sau, dimpotrivă, prea mulți vapori de apă în mediu pot afecta calitatea somnului și nu numai: crește și riscul de răceli, alergii sau chiar astm.

Umiditatea reprezintă totalitatea vaporilor de apă din aer. Valoarea normală într-o încăpere este între 40 şi 60%. Atunci când aerul nu are suficienţi vapori de apă, dimineaţă vă veţi trezi cu nasul, buzele, gâtul şi pielea uscate. Dar şi cu o senzaţie permanentă de sete. Şi mai afectaţi sunt bebeluşii. Dr. Cezara Danciu, medic primar ORL: „Dacă, de exemplu, este aerul prea uscat în cameră, fac cruste în nas, dacă au diferite afecţiuni nazale şi respiră pe gură, la fel se usucă foarte tare mucoasele şi atunci au senzaţie de iritare, de usturime.”

Aşadar, cauza multor probleme de sănătate ale bebeluşilor este umiditatea din cameră. Primul pas pentru a preveni bolile este măsurarea umidităţii. Ciprian Iordache, manager de proiect al unei firme: „Fiecare locuinţă ar trebui să aibă un termohigrometru care va arată umiditatea şi temperatura din cameră”, scrie digi24.ro.

Sfaturi pentru prevenirea problemelor respiratorii

Un alt pas important este aerisirea camerei chiar şi de trei ori pe zi. Veţi observa că valoarea umidităţii revine la normal. O altă metodă: puneţi un recipient cu apă pe calorifer. Această metodă este eficientă doar dacă umiditatea a scăzut puțin sub 40%. Altfel, un vas cu apă nu va face niciodată suficientă umiditate. În aceste cazuri indicate sunt umidificatoarele. Ele pot fi cu aer cald sau cu aer rece.

Ciprian Iordache, manager de proiect al unei firme: „Practic ambele fac umiditate, însă umidificatoarele cu aer cald ridică umiditatea mult mai repede decât o ridică cele cu aer rece. Pentru că vaporii calzi intră în componenta aerului mult mai repede, se dizolvă şi atunci categoric creşte şi umiditatea.” Dr. Ana Culcer, medic primar pediatru şi neonatolog: „Dacă ai cu aer cald şi ionizator sunt foarte bune, dar atunci reduci temperatura la termostatul din casă. În loc să ai 23 te duci la 20, pentru că ele încălzesc şi atmosfera în casă şi reduc nevoia de căldură.”

Umidificatoarele cu aer rece sunt indicate în special vara, dar şi iarnă, dacă sunteţi atenţi la temperatură. La extrema cealaltă sunt locuinţele cu o umiditate mult prea mare. Cum vă daţi seama? Uitat-va cu atenţie pe pereţi.

Umiditate crescută, risc de alergii şi astm

Dr. Cezara Danciu, medic primar ORL: „Dacă este foarte umed, se dezvoltă şi în încăperi ciupercile, apare mucegaiul, care are efect asupra sănătăţii noastre.” Dr. Ana Culcer, medic primar pediatru: „Provoacă alergii foarte urâte copiilor cu rinite, faringite, amigdalite, bronşite, astm bronşic, deci tot ce e prea mult strică.”

Iar efectele nocive ale umidităţii în exces nu se opresc aici:

Dr. Cezara Danciu, medic primar ORL: „Apar micozele, apar infecţiile tractului respirator într-un mediu foarte umed. Cel mai rău pentru cei care au TBC favorizează eliminarea sputelor hemoptoice.”

În acest caz sunt indicate dezumidificatoarele.

Lasă un comentariu