Evenimentul zilei

Ma12112018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Au ales Sibiul în locul unor poziții echivalente în Occident. Medici cercetărori din R Moldova alături de conf. dr. Victor Costache la NextCARDIO

Au ales Sibiul în locul unor poziții echivalente în Occident. Medici cercetărori din R Moldova alături de conf. dr. Victor Costache la NextCARDIO Recomandat

31 Ianuarie 2018 - 

Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu găzduiește un centru de cercetare în domeniul chirurgiei cardiovasculare minim invazive și a terapiei endovasculare. Cu ajutorul financiar de la Comisia Europeană, prin dotări de ultimă generație și salarii atractive, s-a creat astfel o echipă mixtă de medici și cercetători din domeniul biomedical, de doisprezece persoane selectate atât din România (Iași, Timișoara, București), cât și din Republica Moldova, Franța, Canada și Irlanda care au ales Sibiul în locul unor poziții echivalente în Occident.

 „Unul din obiectivele acestui proiect este acela de a găsi noi soluții endovasculare pentru disecția de aortă si pentru anevrismele aortice complexe. Cercetătorii noștri sunt în legătură cu mai multe centre de cercetare similare dar si cu companii inovative din Europa și SUA și au reușit să publice în scurt timp mai multe articole de referință în domeniul medicinei cardiovasculare minim invazive. Numai în Journal of Vascular Surgery, cea mai prestigioasă revista de chirurgie vasculara din lume, indexata ISI și cu un factor de impact de 3,90, au fost publicate de către echipa noastră, în premieră pentru România, trei articole foarte bine primite”, detaliază dr. Crina Solomon, cercetător principal în cadrul NextCARDIO. Dr Solomon a fost cercetător în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Montreal, Canada și s-a întors în România în urmă cu un an când a fost selecționată să facă parte din echipa de cercetare a Universității din Sibiu.

În ianuarie 2018, rezultate preliminarii din cadrul proiectului „Cercetare de nouă generaţie prin asistenţă computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare – NextCARDIO“, proiect implementat de către Universitatea “Lucian Blaga“ din Sibiu, urmează a fi prezentate în cadrul Congresului Asociației de Chirurgie Cardiacă și Toracică din Statele Unite, din acest an (STS 2018). La acest congres, ajuns la cea de-a 54 ediție anuală, este așteptată participarea a peste 6.000 de specialiști din întreaga lume, aleși din cele peste 14.000 de aplicații depuse în acest sens, fiind cel mai important congres de chirurgie cardiovasculara și toracică din lume. Echipa Universității din Sibiu este singura echipă românească selecționată de către comitetul științific STS 2018, să își prezinte rezultatele.

“Lucrările și rezultatele echipei de cercetare sibiene au fost primite pozitiv și prezentate în cadrul sesiunii de chirurgie aortică, din data de 30 ianuarie 2018. Participarea cu prezentare la acest congres este o premieră pentru chirurgia cardiovasculară din România“, arată conf. dr. Victor Costache, cadru didactic al Universității sibiene și director al proiectului NextCARDIO.

De altfel, numeroase lucrări științifice realizate de către echipa de cercetători a proiectului NextCARDIO au fost prezentate, fiind primite pozitiv, în cadrul mai multor congrese chiar și în 2017; precum Congresul societății internaționale de chirurgie endovasculară (CICE), organizat in aprilie în Sao Paolo, congresul Societății internaționale de chirurgie cardiotoracică minim invazivă (ISMICS), organizat în iunie 2017 la Roma, sau congresul Societății Internaționale de Chirurgie Vasculară (VEITHsymposium) organizat în noiembrie la New York.

“Practic, am reușit sa constituim la Sibiu o echipă de elită de medici și cercetători, cele mai remarcabile rezultate fiind obținute în cadrul disecției de aortă dar și în domeniul chirurgiei valvulare minim invazive“, explică dr. Victor Costache interesul ridicat pentru aceste prezentări.

Începutul anului 2018 a fost foarte intens pentru echipa de cercetare din Sibiu, ei au lucrat într-un ritm susținut pentru a finaliza singurul proiect de cercetare depus de către România în cadrul programului de finanțare Horizon 2020 al Comisiei Europene pe axa rețelelor inovative europene de cercetare în bolile cardiovasculare.

Proiectul „Cercetare de nouă generaţie prin asistenţă computerizată în managementul patologiilor cardiovasculare – NextCARDIO“ este implementat de Universitatea „Lucian Blaga“ din Sibiu, având o valoare de 8.841.783,23 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 8.418.132,44 lei. Perioada de implementare este de 36 de luni. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020.

Sursa: turnulsfatului.ro

 

Lasă un comentariu