Evenimentul zilei

Ma01222019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Îngrijorător: doar cinci ambulanțe ale Centrului de Asistență Medicală Urgentă din capitală corespund normelor europene

Îngrijorător: doar cinci ambulanțe ale Centrului de Asistență Medicală Urgentă din capitală corespund normelor europene

24 Februarie 2018 - 

Centrul Naţional de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească are în balanță 366 de ambulanțe. Doar cinci dintre acestea, care au fost cumpărate anul trecut, corespund tuturor cerințelor. Celelalte au, în mare parte, un grad avansat de uzură, iar 23 de ambulanțe trebuie casate. Datele au fost oferite Agenției de presă IPN de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Potrivit Programului național de dezvoltare a asistenței medicale de urgenţă, este recomandată o ambulanță la 10 mii de cetățeni. Iar potrivit cerințelor internaționale, parcul de ambulanțe trebuie să fie reînnoit o dată la cinci ani, lucru care nu s-a făcut în ultimii ani.

Gradul de dotare cu ambulanțe rămâne inferior în 12 raioane, unde mai multe localități sunt deservite cu autosanitare de model VAZ–2131 (NIVA), procurate încă în anul 2005, care au fost adaptate, respectând doar parțial standardele existente.

Ministerul precizează că în decembrie 2017 a fost lansată licitația pentru achiziționarea a 60 de ambulanțe. Procesul este în desfășurare. Pentru procurarea ambulanțelor au fost alocate 40 de milioane de lei din bugetul de stat.

 

 

Lasă un comentariu