Evenimentul zilei

Mie09262018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Alimentele care îţi scad colesterolul

Alimentele care îţi scad colesterolul

28 Februarie 2018 - 

La nivel mondial foarte multe persoane se confruntă cu un colesterol mărit. Dacă faci parte din această categorie, atunci trebuie să fii conștient de faptul că există un risc ridicat de a te confrunta cu diverse probleme la inimă, atac cerebral sau atac de cord. Pe lângă eliminarea fumatului și practicarea unui sport, o dietă sănătoasă poate fi un real ajutor când este vorba de reducerea nivelului colesterolului mărit.

Iată care sunt 7 dintre alimentele care pot contribui în mod semnificativ la scăderea colesterolului LDL (colesterol rău) din sânge.

Soia

Este o alternativă sănătoasă şi delicioasă pentru  carne şi brânzeturi, ambele posesoare de cantităţi mari de grăsimi saturate. De ce sunt grăsimile saturate bune pentru inima ta? Ficatul foloseşte grăsimile pentru a produce colesterol, aşa că dacă ajungi să consumi prea multe astfel de alimente, creşte şi nivelul colesterolului LDL din sânge, relatează descoperă.ro. Grăsimile saturate se găsesc, de obicei, în produsele animale precum lapte integral, smântână, unt, brânză, carne de vită, porc, miel. Dincolo de faptul că înlocuieşte cu succes grăsimile saturate din alimentaţie, soia conţine izoflavone, care au o contribuţie importantă la scăderea colesterolului LDL.

Fasole boabe

În afară de tărâţele de grâu nu există aliment mai bogat în fibre decât fasolea boabe. Aceasta este bogată în fibre solubile care scad nivelul de colesterol. Dacă vei consuma o ceaşcă de orice tip de fasole boabe pe zi, nivelul de colesterol va scădea cu până la 10% în 6 săptămâni. Fibrele solubile formează în apă un fel de gel care acţionează ca un pansament pe tractul intestinal, prevenind reabsorbţia colesterolului în organism. Acesta este motivul pentru care fibrele solubile contribuie la scăderea nivelului de colesterol, scăzând astfel riscul de a face boli de inimă. Fibre solubile se mai găsesc şi în ovăz, orez brun, mere, morcovi şi în majoritatea fructelor şi legumelor.

Somon

Somonul conţine anumite tipuri de grăsimi care te protejează împotriva creşterii colesterolului. Acizii graşi omega-3, care se găsesc şi în alţi peşti de apă rece, ajută la scăderea colesterolului LDL, la creşterea colesterolului HDL şi la scăderea nivelului trigliceridelor. În plus, somonul este şi o sursă excelentă de proteine.

Avocado

Avocado este o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate, benefice pentru inimă şi responsabile pentru scăderea colesterolului LDL (colesterol rău) şi creşterea nivelului de colesterol HDL (colesterol bun). În plus, avocado are cea mai mare cantitate de beta-sitosterol care există într-o fructă, o grăsime vegetală care este o armă redutabilă în lupta cu colesterolul. Beta-sitosterolul reduce cantitatea de colesterol pe care o absorbim din mâncare, aşa că această combinaţie de grăsimi mononesaturate şi beta-betasitosterol este o soluţie excelentă pentru a aduce colesterolul la un nivel normal.

Usturoi

Timp de mii de ani usturoiul a fost folosit în aproape toate culturile lumii şi nu doar pentru protecţia împotriva forţelor răului. Valoarea sa nutriţională şi aroma l-au transformat în ingrediente de bază în multe dintre bucătării. Cercetările din ultimii ani au scos la iveală faptul că usturoiul scade colesterolul, previne formarea cheagurilor de sânge, reduce tensiunea arterială şi protejează împotriva infecţiilor. Cum funcţionează? Usturoiul împiedică particulele individuale de colesterol să adere la pereţii vaselor de sânge.

Spanac

Spanacul conţine luteină, un pigment care se găseşte în plantele cu frunze verde închis. Luteina are deja o reputaţie bună în ceea ce priveşte protecţia împotriva degenerării maculare asociate cu înaintarea în vârstă, o cauză principală pentru orbire. În cele mai recente studii, cercetătorii sugerează că un consum de jumătate de ceaşcă pe zi de alimente bogate în luteină previne apariţia atacului de cord , deoarece împiedică blocarea arterelor din cauza depunerilor de colesterol.

Nuci

O dietă bogată în grăsimi sănătoase mononesaturate s-a dovedit a fi mai sănătoasă pentru inimă decât una săracă în grăsimi. Nucile au şi vitamina E, magneziu şi fitonutrienţi care contribuie la menţinerea sănătăţii inimii şi sunt şi bogate în omega-3. Persoanele care consumă nuci în mod constant au mai puţine probleme cardiace decât cele care nu le-au inclus în alimentaţie. În plus, grăsimile sănătoase mononesaturate sunt bune pentru articulaţii.

 

Lasă un comentariu