Evenimentul zilei

Mie03272019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Salariile angajaților din sănătate vor fi majorate cu 4,1% de la 1 aprilie curent

Salariile angajaților din sănătate vor fi majorate cu 4,1% de la 1 aprilie curent

04 Aprilie 2018 - 

Salariile lunare de funcție ale angajaților instituțiilor medicale publice vor fi indexate cu 4,1% de la 1 aprilie curent, potrivit unei decizii aprobate de Guvern. De creșteri vor beneficia atât personalul medical (medici, asistenți medicali, infirmieri), cât și personalul administrativ-gospodăresc, funcţionarii administrativi și personalul de conducere.

Astfel, dacă până în prezent salariul mediu lunar al unui medic din cadrul unui spital republican constituia 7129 lei, de la 1 aprilie curent acesta va spori până la circa 7421 lei, iar salariul unui medic din cadrul unui spital raional va crește de la 6263 lei, până la 6520 de lei.

Totodată, remunerarea unui asistent medical din cadrul unui spital republican va spori de la 5601 de lei la circa 5830 de lei, iar din cadrul unui spital raional - de la 4423 de lei la 4604 de lei.  După același algoritm, vor fi majorate salariile tuturor categoriilor de angajați în instituțiile medicale publice. De menționat că vor crește și salariile angajaților secției de medicină nucleară, precum și ale personalul medical antrenat în serviciul de psihiatrie, relevă serviciul de presă al Guvernului.

Prin aplicarea majorărilor salariale se urmărește asigurarea sistemului medical cu cadrele necesare, motivarea și menținerea tinerilor specialişti şi a personalului cu  experienţă și sporirea calității asistenței medicale. În acest sens, sunt necesare circa 110,2 milioane de lei, resurse financiare identificate în fondurile obligatorii de asistență medicală aprobate pentru anul 2018.

Majorarea salariilor angajaților din instituțiile medicale a devenit posibilă datorită noului mecanism de salarizare a lucrătorilor medicali aprobat în iulie 2016. Astfel, în perioada de după 1 iulie 2016, salariile acestora au crescut în medie cu peste 30% - de la 20% în medicina primară până la peste 40% în spitalele raionale și municipale. 

Sindicatele din sănătate au tras în repetate rânduri semnale de alarmă că mulți medici pleacă din sistem și se angajează în România, unde salariile sunt cu mult mai mari decât în Republica Moldova. Există multe sate unde locuitorii nu au nici un medic și sunt nevoiți să parcurgă zeci de kilometri până în centrul raional pentru o consultație.

 

 

Lasă un comentariu