Evenimentul zilei

Joi01172019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Micii dușmani din iarbă, căpușele, un pericol pentru sănătate. Cum să le evităm sau să scăpăm de ele

Micii dușmani din iarbă, căpușele, un pericol pentru sănătate. Cum să le evităm sau să scăpăm de ele

09 Mai 2018 - 

Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chişinău informează despre riscul apariţiei unor maladii infecţioase transmise prin intermediul căpuşelor în perioada estivală. 

De la începutul anului curent, în Chișinău au fost înregistrate trei cazuri de borelioză. În anul trecut, au fost înregistrate 85 de cazuri de o astfel de afecțiune, în anul 2016 – 73. Majoritatea cazurilor au fost înregistrate în lunile mai-august. 

Centrul de Sănătate Publică din mun. Chișinău asigură activitatea de monitorizare epizootologică a focarelor naturale și a circulației agentului cauzal a boreliozei. Contaminarea înaltă a căpușelor cu borelii (în medie – 30%), colectate din diferite spații înverzite ale municipiului, denotă prezența masivă în natură atât a sursei, cât și a vectorului de transmitere a infecției.

Căpușele se întâlnesc, de obicei, în ierburi, păduri, tufari, mai ales după ploaie, precum și pe animale.

În cazul în care, după câteva zile, în locul mușcăturii se formează un edem în formă de inel, probabil, a avut loc infectarea cu borelii. O manifestare a acestei boli este, de asemenea, o afecțiune asemănătoare gripei, cu febră moderată, cefalee, slăbiciuni, dureri în articulaţii şi muşchi, inflamaţia nodulilor limfatici regionali etc. Semnele clinice dispar pe parcursul lunii și fără tratament. După câteva luni sau câțiva ani, boala poate să se manifeste cu afectarea sistemului nervos, cardiovascular, a aparatului locomotor etc. 

Pentru prevenirea agățării căpușelor, trebuie să evitați frecventarea locurilor în care acestea viețuiesc, iar dacă totuși mergem în zonele riscante – este important de folosit îmbrăcăminte de culori deschise cu mâneci și pantaloni lungi, să inspecta periodic tegumentele pentru a depista și îndepărta cât mai rapid căpușele. E de dorit ca hainele să fie tratate cu repelenți împotriva căpușelor. 

După plimbare la natură, se recomandă să faceți un duș, iar hainele să fie spălate.

Dacă ați fost mușcați de căpușe, nu încercați de sine stătător să înlăturați insecta care a pătruns în piele. Adresați-vă după ajutor medical și consultați ulterior medicul infecționist.

 

Lasă un comentariu