Evenimentul zilei

Joi01172019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Veste bună pentru cei care țin post: acesta poate crește capacitatea de regenerare a celulelor stem

Veste bună pentru cei care țin post: acesta poate crește capacitatea de regenerare a celulelor stem

10 Mai 2018 - 

Pe măsură ce îmbătrânim, celulele stem intestinale își pierd din capacitatea lor de regenerare. Celulele stem sunt sursă tuturor celulelor intestinale noi, așa încât acest proces de îmbătrânire poate face dificilă recuperarea organismului în urma infecțiilor gastrointestinale sau a altor afecțiuni ce afectează intestinul.

Pierderea capacității de regenerare a celulelor stem, ce are loc odată cu înaintarea în vârstă, poate fi inversată cu ținerea unui post de 24 de ore, potrivit unui studiu realizat de oamenii de știință biologi de la Massachusetts Institute of Technology. Din studiile de specialitate realizate de specialiști atât pe subiecții umani, cât și pe șoarecii de laborator, reiese că postul negru îmbunătățește considerabil capacitatea celulelor stem de a se regenera, informează news.mit.edu.

În cadrul experimentelor de laborator efectuate pe șoareci supuși postului negru pentru 24 de ore, cercetătorii au observat că celulele acestora încep să consume acizii grași în schimbul glucozei din organism, o schimbare ce stimulează procesul de regenerare al celulelor stem. 

De asemenea, oamenii de știință au descoperit că ar putea obține același efect de regenerare la nivelul celulelor stem cu ajutorul unei molecule ce activează acest proces metabolic. 

O astfel de intervenție ar putea ajută organismul persoanelor în vârstă să se regenereze mai rapid în urma infecțiilor gastrointestinale. De asemenea, acest proces ar putea fi benefic și pacienților ce suferă de cancer și fac chimioterapie, sunt de părere autorii studiului.

„Ținerea postului negru are multe efecte benefice asupra intestinului ce stimulează regenerarea organismului în urmă infecțiilor, dar și în cazul bolilor cronice. Înțelegerea modului în care postul îmbunătățește sănătatea organismului în general și înțelegerea modului în care operează celulele stem în regenerarea intestinului sunt interesele noastre fundamentale”, declară Omer Yilmaz, profesor de biologie în cadrul MIT și autorul principal al studiului.

„Studiul ne oferă dovezi că postul acționează ca un comutator metabolic la nivelul celulelor stem intestinale, un proces ce stimulează arderea carbohidraților și a grăsimilor. Este interesant să observăm că transformarea acestor celule și oxidarea acizilor grași din organism îmbunătățește în mod considerabil procesul de regenerare a celulelor și funcțiile acestora. Cercetarea de față deschide, astfel, noi cai de dezvoltare a tratamentelor terapeutice de îmbunătățire a homeostaziei tisulare în cadrul patologiilor asociate vârstei”, adaugă autorul principal al studiului.

Stimularea procesului de regenerare la nivel celular

În ultimii zeci de ani de studiu, cercetătorii au înțeles că aportul caloric scăzut este asociat longevității crescute în rândul oamenilor, dar și al altor organisme. 

Pentru studiul de față, dr. Yilmaz și colegii săi și-au propus să afle cât de repede au loc aceste efecte la nivel molecular, în special, la nivelul celulelor intestinului. 

Celulele stem intestinale sunt responsabile de menținerea mucoasei intestinale ce se regenerează o dată la cinci zile. Când apar leziuni sau infecții, celulele stem sunt cele responsabile pentru repararea daunelor la nivel molecular. 

Pe măsură ce îmbătrânim, abilitățile acestora de a se regenera se diminuează, așa încât procesul de refacere a florei intestinale se întinde pe o perioadă mai lungă de cinci zile.

Experimentul de laborator a arătat că, după ce șoarecii au fost supuși postului negru timp de 24 de ore, celulele stem colectate de la nivelul intestinului și-au dublat capacitatea de regenerare.

"Analizele asupra culturii de celule recoltate de la șoarecii de laborator au arătat că acest efect este foarte pronunțat, indiferent de vârsta subiecților de la care au fost colectate", arată raportul cercetătorilor.

Ulterior, cercetătorii au investigat alte căi de a stimula capacitatea de regenerare a celulelor stem în lipsa ținerii postului și au descoperit că ar putea reproduce efecte benefice ale postului prin administrarea unei molecule ce imită efectele complexului de factori PPAR. 

"Rezultatele sunt surprinzătoare. Activarea unei căi metabolice este suficientă pentru a inversa anumite fenotipuri ce țin de vârstă", conchide dr. Chia-Wei Cheng, unul dintre autorii studiului.

Sursa: medlife.ro

 

 

Lasă un comentariu