Evenimentul zilei

Mie03272019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Încă două cazuri de rujeolă confirmate în Republica Moldova

Încă două cazuri de rujeolă confirmate în Republica Moldova

14 Mai 2018 - 

Două cazuri noi de rujeolă au fost confirmate în Republica Moldova. Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, citat de IPN, este vorba despre un bărbat de 33 de ani și o tânără de 21 de ani.

Bărbatul este șofer de autocar și face curse regulate pe ruta Chișinău – Cluj, România. Acesta a primit îngrijiri la spitalul clinic de boli infecțioase Toma Ciorbă, fiind externat în stare satisfăcătoare. Persoanele cu care a intrat în contact nu sunt suspectate de boală.

În cel de-al doilea caz, tânăra s-a îmbolnăvit după ce s-a aflat o perioadă în regiunea Vinnița, Ucraina. La întoarcere, prezenta semne de boală și a fost internată la spitalul clinic de boli infecțioase Toma Ciorbă, unde se află și acum. Persoanele care au fost în contact direct cu ea sunt luate sub supraveghere medicală.

Autoritățile menționează că situația epidemică privind rujeola continuă să rămână nefavorabilă în țările vecine. În România, de la începutul anului 2017 până în prezent, s-au înregistrat aproape 13 mii de bolnavi, dintre care 52 au decedat. În Ucraina, numărul bolnavilor este comparabil cu cel din România. Morbiditate sporită prin rujeolă se atestă și în Franța, Georgia, Grecia, Italia, Serbia.

În Republica Moldova au mai fost anterior confirmate două cazuri de rujeolă, la un copil de 7 ani din orașul Râșcani și la altul de șapte luni din Glodeni.

Rujeola este o infecție virală acută, extrem de contagioasă, caracterizată prin febră, tuse, rinoree, conjunctivită, enantem pe mucoasele bucale sau labială și o erupție cutanată maculopapulară generalizată. Boala poate fi prevenită doar prin vaccinări. Vaccinarea planică se efectuează la vârstele de 12 luni, 7 și 15 ani. Cei care au ratat șansa la vârstele corespunzătoare, pot fi vaccinați la adresare în instituțiile de asistență medicală primară.

 

 

 

 

Lasă un comentariu