Evenimentul zilei

Ma08142018

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Știi ce reprezintă E-urile de pe etichete? Iată un E pe care posibil îl consumi zi de zi și care e potențial cancerigen

Știi ce reprezintă E-urile de pe etichete? Iată un E pe care posibil îl consumi zi de zi și care e potențial cancerigen

11 Iunie 2018 - 

Aproape tot ce introducem în gură conține E-uri. De fapt, puține, foarte puține mai sunt alimentele care nu le conțin. Chiar și dacă gătim noi acasă, bucățele rezultate vor fi tot unele cu E-uri. Și asta pentru că ingredientele pe care le folosim ca materie primă conțin deja E-uri.

Iar dacă cumperi un produs "de-a gata", îți vei pune mâinile în cap când vei vedea câți aditivi conține. Sau nu, dacă nu știi ce reprezintă aceștia. Orice ai spune, am ajuns într-un moment în care e spre binele nostru să învățăm să citim etichetele produselor. Pentru că în joc e viață noastră, a copiilor și părinților noștri.

Sigur, unele E-uri sunt inofensive, fără efecte sau cu efecte minime (atâta vreme cât nu se face abuz), însă există și altele care sunt considerate în acest moment suspecte (cercetările ulterioare urmând să arate dacă pe bună dreptate sau nu) și altele despre care s-a demonstrat că sunt periculoase, interzise deja în unele țări.

Dar să le luăm pe rând. De fapt ce sunt E-urile? Nimic altceva decât aditivi alimentari, adică orice substanță chimică sau naturală care nu este consumată ca aliment în sine și nu este folosită că ingredient constituent al unui aliment.

Poate avea sau nu valoare nutritivă, dar se adaugă intenționat, cu un scop tehnologic, în timpul producerii, procesării, preparării, tratării, împachetării, ambalării, transportului, stocării sau în timpul altei modificări aplicate unui aliment, devenind un component sau afectând într-un fel sau altul caracteristicile alimentelor.

E320 sau butilhidroxianisol (BHA)

Unul dintre E-urile considerate "suspecte" este E320 sau butilhidroxianisol (BHA) . Antioxidant sintetic folosit pentru a preveni râncezirea în grăsimi și produse grase, acesta se întâlnește în alimente tip snacks pe baza de cereale, supe și ciorbe deshidratate, produse de patiserie, sosuri, carne deshidratată, condimente și mirodenii, cereale pre-preparate, cartofi granulați deshidratați (chipsuri), gumă de mestecat, suplimente dietetice, dar și fructe procesate, arome și lapte praf pentru distribuitoarele automate.

Acționează inclusiv la nivelul ADN-ului

Conform InfoCons, acest aditiv are efect cancerigen cert la animalele de laborator, iar la om este responsabil de efecte secundare serioase, printre care reacțiile alergice, leziunile la nivel celular, inclusiv la nivelul ADN-ului, declanșarea unor procese tumorale gastrice etc.

Cancerigen la animale, posibil și pentru oameni

Deși Institutul național de sănătate (Național Institutes of Health) din SUA a stabilit că E320 este anticipat în mod rezonabil ca fiind cancerigen pentru oameni, bazându-se pe rezultatele experimentelor efectuate pe animale, BHA nu este interzis decât în California. Statul respectiv l-a declarat cancerigen și a interzis întrebuințarea acestuia.

În Europa, BHA nu este interzis decât în Austria.

Rău este că doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 0,2 mg/kg corp, o doză foarte mică, ce poate fi foarte ușor depășită.

Acest aditiv NU este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Sursa: ziare.com

 

 

Lasă un comentariu