Evenimentul zilei

Joi02212019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Ministrul sănătății: Guvernul a pregătit un pachet de servicii pentru foștii deportați

Ministrul sănătății: Guvernul a pregătit un pachet de servicii pentru foștii deportați

07 Iulie 2018 - 

Guvernul va oferi un pachet anual de servicii pentru menținerea sănătății foștilor deportați. Declarația a fost făcută de ministrul sănătății, muncii și protecției sociale, Svetlana Cebotari, în cadrul unei emisiuni televizate, transmite IPN.

Svetlana Cebotari spune că Guvernul a decis că persoanele deportate merită toată atenția autorităților atât prin măsuri de protecție socială, cât și reabilitare a sănătății. 

„Condițiile la care au fost supuse aceste persoane au fost inumane. Aceste condiții nu puteau să nu-și lase amprenta asupra stării de sănătate a oamenilor. În acest sens, Guvernul vine cu un pachet de servicii oferite anual acestor persoane pentru a-și evalua, monitoriza starea de sănătate. În cazul în care se constată maladii cronice, se oferă și servicii de tratament și reabilitare”, a declarat ministrul.

Istoricul Ion Varta susține că primul val al deportărilor i-a vizat pe toți cei care au făcut parte din formațiunile politice în România regală, din perioada interbelică, cei care au deținut funcții de primari, secretari, cei care au fost etichetați ca mari latifundiari și toți transfugii din fosta URSS, care și-au găsit refugiul în România după ce s-a încheiat războiul civil. În al doilea val, ținta deportărilor au fost țăranii care refuzau să se înregimenteze în așa-zisele colhozuri. „Fiindcă nu putea un țăran înțelept să accepte benevol să renunțe la toate bunurile lui și să le transmită gospodăriei colective”, a spus Ion Varta.

Potrivit datelor Asociației foștilor deportați și deținuți politici, numărul deportaților din Basarabia depășește 94,7 mii de persoane. Dintre care, în Republica Moldova mai sunt în viață 7680 de foști deportați, cu 450 mai puțini ca anul trecut. În timpul ocupației sovietice, au fost trei valuri de deportări în masă: în iunie 1941, iulie 1949 și aprilie 1951.

 

 

 

Lasă un comentariu