Evenimentul zilei

Mie02202019

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate Demn de Nobel: Vaccin experimental contra HIV, testat cu succes pe oameni. De ce e așa de greu să fie lansat

Demn de Nobel: Vaccin experimental contra HIV, testat cu succes pe oameni. De ce e așa de greu să fie lansat

10 Iulie 2018 - 

Un nou vaccin împotriva HIV a fost testat pe maimuțe și oameni, iar rezultatele sunt promițătoare.

În cadrul studiului, aproape 400 de adulți sănătoși din mai multe țări au fost vaccinați cu mixul de virusuri HIV, iar organismul lor a reacționat așa cum se așteptau oamenii de știință. Nu doar că vaccinul a fost bine tolerat, dar sistemul imunitar a reacționat, producând anticorpi, arată Science Alert.

Vaccinul s-a dovedit eficient și în cazul primatelor, se arată într-un raport publicat de The Lancet. Acesta este unul dintre cele cinci vaccinuri care au ajuns în acest stadiu de testare, în 35 de ani, de când a început epidemia HIV/SIDA.

Următorul pas este ca 2.600 de femei din sudul Africii, expuse riscului de infectare, să fie vaccinate. Atunci se va vedea dacă vaccinul funcționează cu adevărat.

Până acum, vaccinurile nu au oferit protecție pe termen lung. Explicația e aceea că au avut la baza o tulpină HIV dintr-o regiune specifică. Virusul este însă în stare să se transforme rapid, apărând mutații, ceea ce face ca vaccinurile să nu mai ofere protecție. Astfel, vaccinurile nu mai sunt de actualitate încă înainte de a intra pe piață.

În acest caz însă s-a folosit o abordare diferită, fiind folosite părți din mai multe tulpini de virus, practic, un mozaic. Astfel, s-a obținut răspuns imunitar la o serie întreagă de tulpini.

O mare provocare cu care se confruntă oamenii de știință e aceea că vaccinuri care se dovedesc eficiente în laborator și pe animale nu funcționează în cazul oamenilor, așa că mult timp și bani se pierd, scrie ziare.com.

 

 

 

Lasă un comentariu