Evenimentul zilei

Dum02162020

ActualizatMie, 15 Mai 2013 12pm

Back Sunteți aici:Sănătate O nouă pistă pentru eliminarea celulelor rezervor ale HIV descoperită de o echipă de specialişti a Institutului Pasteur din Paris

O nouă pistă pentru eliminarea celulelor rezervor ale HIV descoperită de o echipă de specialişti a Institutului Pasteur din Paris

30 Decembrie 2018 - 

Tratamentele anti-HIV din prezent sunt pe viaţă, pentru că medicamentele antiretrovirale nu reuşesc să elimine rezervoarele virusului fixate în celulele imunitare.

"Antiretroviralele vor bloca virusul, vor acţiona împotriva lui şi multiplicării acestuia, dar nu vor putea să elimine celulele infectate. Prin munca noastră, determinăm caracteristicile celulelor infectate pentru a le putea clasifica drept ţinte şi a le elimina din organismul infectat cu HIV", a explicat şeful echipei de specialişti, Asier Saez-Cirion.
Echipa de la Institutul Pasteur a reuşit să identifice caracteristicile limfocitelor T CD4, celulele imunitare care sunt ţinte principale ale HIV. Studiul arată că virusul va infecta cu prioritate celulele cu o puternică activitate metabolică.
Această activitate şi, în mod particular, consumul de glucoză al celulei joacă un rol cheie în infectare: virusul preia energia şi produşii furnizaţi de celule pentru a se multiplica. Această nevoie a virusului este slăbiciunea descoperită, care ar putea fi exploatată pentru a ataca celulele rezervor.
Cercetătorii de la Pasteur au reuşit "ex vivo" (pe culturi de celule) să blocheze infecţia graţie unor molecule care inhibă activitatea metabolică deja utilizate în tratamentele anticancer.
"Am descoperit că celulele care sunt infectate de HIV au caracteristici, din punct de vedere energetic, similare celor tumorale, deci am putea să folosim acelaşi tip de tratament", a spus cercetătorul Asier Saez-Cirion.

Lasă un comentariu